Полезные материалы

Збірна Норвегії з хокею на Олімпіаді-2018

  1. Історія виступів
  2. Головний тренер. Петтер Торесен
  3. Хто не приїхав з НХЛ. Матс Цуккарелли
  4. Зірка. Патрік Торесен
  5. склад
  6. турнірні перспективи

Ми продовжуємо представляти учасників хокейного турніру Олімпіади-2018 в Південній Кореї . на черзі збірна Норвегії .

Німеччина в Пхенчхан-2018: штурм Олімпіади без Драйзайтля

Збірна Німеччини повернулася на Олімпіаду через вісім років.

Словенія в Пхенчхан-2018: без Копітара і з ностальгією по Сочі

З тренером-фіном, віковим складом і без своєї головної зірки - такий Словенія буде на Олімпіаді.

Історія виступів

Збірна Норвегії в дванадцятий раз зіграє на олімпійському хокейному турнірі, і попередні спроби цієї скандинавської збірної не можна назвати успішними. Дебютувала норвезька національна команда на домашній Олімпіаді в Осло в 1952 році. Під керівництвом канадського тренера Бада МакІчерна норвежці програли всі вісім зустрічей турніру, поступившись навіть збірної Польщі. Наступний раз збірна Норвегії брала участь в Іграх в 1964 і 1968 році, але скандинави обидва рази програвали кваліфікаційні матчі і відправлялися розігрувати місця з 9 по 16 в групі В.
На наступній Олімпіаді в 1972 році був зафіксований формально кращий результат норвезької хокейної збірної на Іграх. Формально тому, що на турнірі в Саппоро не було канадської збірної, і Норвегії в результаті вдалося посісти восьме місце, обігравши команди Японії, Швейцарії та Югославії.

У 80-е і 90-е роки норвезький хокей трохи зміцнів, і національна збірна взяла участь в п'яти поспіль Олімпіадах. Втім, на цих Іграх Норвегія стабільно займала останні місця у своїй підгрупі, не вигравши жодного разу. Смак олімпійських перемог скандинавська команда зазнала лише на турнірах 1992 і 1994 років, коли для визначення місць з 9 по 12 призначалися окремі матчі.
Сучасна історія норвезької збірної на Олімпіадах веде початок з Ігор у Ванкувері. Саме тоді вперше в 21 столітті скандинави потрапили на найпрестижніший міжнародний турнір. Грали норвежці і в Сочі, але результати на цих Олімпіадах не сильно відрізняються від виступів в минулому столітті. У 2010 році підопічні Роя Йохансена, програвши всі матчі в групі, поступилися Словаччині в кваліфікації плей-офф і посіли підсумкове десяте місце. А через чотири роки історія повторилася, з тією лише різницею, що норвежці в підгрупі не набрали жодного очка, потім поступилися Росії в кваліфікації і стали абсолютно гіршою командою турніру.

Якщо Анже Копітар для Словенії - культова фігура, а Леон Драйзайтль - абсолютно кращий німецький хокеїст сучасності, то відсутність Матса Цуккарелли в Пхенчхан норвежці повинні перенести безболісно.

На Ігри в Корею норвезька команда, до речі, могла і не потрапити, так як розпочала кваліфікаційний турнір з поразки від Казахстану. Але потім скандинави обіграли французів і італійців, а казахстанців підвело поразку від «триколірних», і збірна Норвегії вийшла на свою третю поспіль Олімпіаду.

Не вистачило Копітара! Білорусь, Казахстан і Латвія залишилися без ОІ

Тічар став роком Білорусі, Німеччина покарала за видалення Каспарс Даугавіньш, а Казахстан спіткнувся об Францію - підсумки кваліфікації на ОІ-2018.

Головний тренер. Петтер Торесен

У той час як елітні збірні світового хокею частенько змінюють своїх наставників, в Норвегії довгий час панувала стабільність, хоча результати команди і не радували. Рой Йохансен очолив норвезьку збірну в 2001 році, і не залишав цю посаду цілих 15 років. Останнім турніром для Йохансена став ЧС-2016 в Росії, після чого він повернувся до клубної роботи з «Волеренга», яку довгий час тренував до національної команди.
Наступником Йохансена став Петтер Торесен, повний тезка відомого норвезького орієнтувальники і батько форварда СКА Патрика Торес. Як гравець Торесен-старший пограв за «Волеренга», «Сторхамар» і національну збірну, з якою взяв участь в трьох олімпіадах. Тренерську кар'єру Петтер почав з роботи в молодіжній норвезької національній команді, яку возив на турніри в 2000, 2001 і 2006 роках. Потім Торесен очолив «Ставангер Ойлерз», в якому пропрацював аж до призначення в збірну, і виграв з норвезькими «нафтовиками» три золота місцевого чемпіонату.
Під керівництвом Торес-старшого норвезька збірна виступила на ЧС-2017, де скандинавам не вистачило трохи везіння для потрапляння в плей-офф. Норвежці обіграли французів і словенців, але несподівано поступилися збірній Білорусії. Але особливо образливими вийшли поразки від топ-збірних Чехії та Фінляндії, яким норвежці поступилися тільки в овертаймі. Втім, головний турнір минулого сезону Петтер Торесен зі своєю збірною виграв. Норвегія успішно подолала фінальну кваліфікацію на Олімпіаду-2018, про що ми вже згадували вище.

Хто не приїхав з НХЛ. Матс Цуккарелли

Норвезька збірна, так само як і словенська з німецької команди, в кількісному плані не сильно постраждала від рішення НХЛ не пускати гравців в Корею. Ось тільки якщо Анже Копітар для Словенії - культова фігура, а Леон Драйзайтль - абсолютно кращий німецький хокеїст сучасності, то відсутність Матса Цуккарелли в Пхенчхан норвежці повинні перенести безболісно. Ні, форвард «Рейнджерс», безумовно, талановитий хокеїст і повністю заслужив своєю грою право виступати в кращій лізі світу, але для збірної Цуккарелли навряд чи б став творцем сенсації на корейському льоду. Матс зробив свою справу в кваліфікації, коли набрав в 3 зустрічах 5 (2 + 3) очок, а ось якщо згадати Олімпіаду в Сочі, то там Цуккарелли нічим не запам'ятався, не набравши в трьох матчах жодного результативного балу.

Крім Патріка Торес по-справжньому зоряних хокеїстів в складі норвезької збірної немає, але в цілому у скандинавів буде досить міцна і досвідчена команда.

Зірка. Патрік Торесен

Головною надією і зіркою норвезької збірної в Кореї, безумовно, стане нападник СКА Патрік Торесен . Син нинішнього головного тренера скандинавів давно і успішно виступає в Європі, а головні досягнення Патріка пов'язані з КХЛ. У 2011 році він виграв кубок Гагаріна з «Салават Юлаєв», а через чотири роки повторив цей успіх з СКА. Торес не було в нашій лізі два роки, за цей час він пограв у чемпіонатах Швеції і Швейцарії, а перед цим сезоном повернувся до Норвегії, де возз'єднався з братом Стеффеном в «Сторхамаре». Але на батьківщині Патріку, мабуть, було нудно, і по ходу чемпіонату він перейшов в СКА, де відразу ж згадав колишню результативність.

Торесен повертається до Пітера. З СКА хочуть зробити машину для вбивств?

«Армійці» нікому не мають наміру віддавати кубок Гагаріна.

Регулярно приїжджає Торесен і в розташування національної команди, де практично на кожному турнірі стає кращим бомбардиром. Олімпіада в Кореї стане для Патріка третьої поспіль, у Ванкувері він в 4 матчах набрав 5 (0 + 5) очок, а в Сочі виступив гірше - всього 2 (1 + 1) бали. У Пхенчхан через відсутність енхаеловцев рівень опору захисту знизиться, а значить у Торес є відмінний шанс провести свій кращий міжнародний турнір в кар'єрі.

У Пхенчхан через відсутність енхаеловцев рівень опору захисту знизиться, а значить у Торес є відмінний шанс провести свій кращий міжнародний турнір в кар'єрі

Фото: РИА Новости

склад

Воротарі: Ларс Хёуген ( «Ферьестад»), Хенрік Хёукеланд ( «Тімре»), Хенрік Хольм ( «Ставангер»).

Захисники: Александер Бонсаксен ( «Ісерлон»), Стефан Еспеланд ( «Клагенфуртер»), Юнас Холёс ( «Фрібург»), Йоханнес Йоханнесен ( «Ставангер»), Ерленд Лесунд ( «Мора»), Маттіас Нёрстебё ( «Фрелунда»), Даніель Сёрвік ( «Литвинов»), Хенрік Едегорд ( «Фріск Аскер»).

Нападники: Андерс Бастіансен ( «Фріск Аскер»), Крістіан Форсберг, Ерік Салстен (обидва - «Ставангер»), Людвіг Хофф (університет Північної Дакоти), Томмі Крістіансен, Ніклас Роест (обидва - «Спарта» Сарпсборг), Кен-Андре Матіс Олімб , Матіс Олімб (обидва - «Лінчепінг»), Александер Райшенберг ( «Спарта» Прага), Матс Россель Ольсен ( «Фрелунда»), Мартін Рёймарк ( «Модо»), Патрік Торесен (СКА), Стеффен Торесен ( «Сторхамар»), Матіас Треттенес ( «Крефелд»)

Рейтинг нападників ОІ-2018. Шведи взяли кращих, а росіяни - обраних

А канадське напад без гравців НХЛ лише на третьому місці.

Крім Патріка Торес по-справжньому зоряних хокеїстів в складі норвезької збірної немає, але в цілому у скандинавів буде досить міцна і досвідчена команда. Цікаво буде подивитися на Стеффена Торес, відмінно виступає в норвезькому чемпіонаті, і Андерса Бастіансен - результативного форварда з «Фріск Аскер». Можуть проявити себе і брати Матіс Олімб зі шведського «Лінчепінга», давно представляють Норвегію на міжнародному рівні. На перший серйозний турнір відправиться молодий Людвіг Хофф, який виступає в NCAA.

Рейтинг захисників ОІ-2018. Коли у Росії найсильніша оборона

Але це дуже спірно.

Лінія оборони норвежців значно поступається нападу за рівнем, і тут напевно і будуть критися головні проблеми скандинавів на турнірі. Жоден із захисників, яких взяв у Корею Петтер Торесен, не може занести поточний клубний сезон собі в актив, а із знайомих російському вболівальнику імен можна виділити тільки Юнас Холёса, два сезони відіграв за «Локомотив». У воротарському лінії збірної Норвегії проглядається явний перший номер: з не найкращою обороною в Кореї багато буде залежати від екс-голкіпера мінського «Динамо» Ларса Хёугена.

В цілому, збірна Норвегії рівно наполовину оновила склад у порівнянні з Іграми в Сочі, але головні дійові особи, за винятком Матса Цуккарелли, залишилися ті ж.

турнірні перспективи

На груповому етапі Олімпіади норвежці зіграють зі збірними Швеції, Фінляндії і Німеччини, і у підопічних Петтера Торес є відмінні шанси уникнути останнього місця в групі: в поєдинку зі збірною Німеччини норвежці не виглядатимуть аутсайдерами. Формат турніру передбачає, що всі збірні в будь-якому випадку зіграють в кваліфікації плей-офф, і можлива перемога над німцями дозволить Норвегії розраховувати на не найсильнішого суперника в першому раунді ігор на виліт. Якщо Петтер Торесену вдасться вперше в історії Олімпіад вивести Норвегію в чвертьфінал Ігор, то напевно в країні це буде прирівняне до державного свята. Втім, якщо норвежці в черговий раз проваляться на Олімпійському турнірі, то з цього навряд чи хто-небудь зробить велику трагедію.

З СКА хочуть зробити машину для вбивств?