Полезные материалы

Офіційний сайт ВК "Зеніт-Казань" // Новини // Вербів: Світова ліга важлива в плані підготовки до Олімпіади 2016

Дата публікації: 25 травня 2015 року, 23:00
Джерело: Ільдар Сатдінов, Р-Спорт
Переглядів: 2403

Завантажити в PDF

Вербів: Світова ліга важлива в плані підготовки до Олімпіади 2016

Ліберо казанського «Зеніту» і збірної Росії з волейболу Олексій Вербів розповів про те, як національна команда готується до старту в Світовий лізі і наскільки значимий цей турнір в передолімпійському сезоні, оцінив склад суперників на груповому етапі, повідав про те, чого чекати від гри сполучного збірної Ірану Саїда Маруфа, а також заявив, що не боїться нових провокацій з боку польських уболівальників.
- Як ваше здоров'я, Олексій? Чи встигли відновитися після клубного сезону?
- У мене напружений сезон був більше в плані травм, напевно, ніж в ігровому плані. Скажімо так, якісь проблеми зберігаються, мінімальні, але в цілому тренуюся разом з командою в загальній групі. Тому будемо сподіватися, що день за днем ​​буде поліпшуватися стан.
- Як проходить збір в Новогорську? На що зараз робить упор команда на тренуваннях?
- У першій половині збору була фізична підготовка, тобто ми не брали м'яч в руки. А зараз вже почалися волейбольні тренування, щоб взаєморозуміння було між гравцями, тобто командні дії почали відпрацьовувати. Все-таки Світова ліга вже скоро. І група у нас не з найпростіших - тобто треба виглядати досить-таки непогано, щоб на рівних боротися. Тим більше поляки перші матчі грають удома і, напевно, до цих ігор особливо готуються. Все роблять ставку на домашні ігри, але у нас домашні ігри в середині етапу. Але недобирати окуляри теж не можна, потім може не вистачити часу, як було у нас в минулому році, коли залізли в «Фінал шести» вже на останньому подиху, скажімо так. Так що готуємося до перших матчів, щоб показати хорошу гру, щоб виглядати гідно.
- Офіційним спонсором збірної ось вже кілька років виступає банк ВТБ. Які умови для тренувань у вас зараз? Чи все в порядку?
- Збірна Росії - все на вищому рівні. Ми ж не перший рік в Новогорську збираємося, за великим рахунком тут все покращується з кожним роком - і зал, і харчування, і в тому, що стосується команди, наприклад, в плані медицини і всього-всього, все на найвищому рівні. Так що в цьому плані все добре, і в плані результатів все тепер більше залежить від нас самих.
Світова ліга - не прохідний турнір для збірної Росії
- На збір перед Світовий лігою крім вас викликані ліберо Роман Брагін і Олексій Обмочаєв Олексій Олександрович. Як оціните конкуренцію на своїй позиції в збірній?
- Насправді це не можна назвати конкуренцією. Це одна команда, яка переслідує одні цілі, і я сподіваюся, що у хлопців те ж саме, таке ж відношення до всього цього. Треба працювати по повній, вирішувати одні завдання, щоб збірна команда перемагала. Хто буде це робити, як робити - це вирішувати вже не нам. Від нас вимагається одне - «впахівать» на тренуваннях і, якщо дадуть можливість, грати в матчах. І відносини в команді у нас - тьху-тьху-тьху - хороші. Досить-таки молодий колектив зібрався, а я так взагалі найстаріший, напевно, в ньому (сміється).
- Найдосвідченіший.
- Ні, і за віком, як це не смішно. Тому відносини непогані, все підтримують один одного. Конкуренція, ясна річ, є на тренуванні між гравцями одного амплуа - але в будь-яких ігрових вправах все завжди засноване на конкуренції. Щоб виграти м'яч у суперника, скажімо так. Хто б не стояв на тому боці - ліберо, пасующій, центральний.
- На груповому етапі Світової ліги російської збірної належить зіграти з командами Ірану, Польщі та США. Наскільки складна вийшла група?
- Якщо ми на світовий рейтинг подивимося, то у нас в групі чемпіони світу, торішній переможець Світової ліги і команда, яка завжди в п'ятірці Світової ліги і чемпіонату світу. Група дуже гідна, треба потрапляти в першу двійку. Завдання поставлене - це поїздка в Ріо на «Фінал шести». Проходити змагання будуть в тому ж залі, де відбудеться Олімпіада на наступний рік. Знову ж таки є бажання зіграти з тієї ж Бразилією, тому що керівництво федерації (ВФВ) сказало, що шансу зіграти з ними у нас не буде до Ігор. Тому Світова ліга - не прохідний турнір для нас, завдання все-таки потрапити в «Фінал шести». Яка буде далі задача - це ми будемо по ходу вирішувати. Мета є, і перший крок - це гра з поляками.
- Малюнок гри збірної Ірану залежить від сполучного Саїда Маруфа, який добре знайомий як вам по казанському «Зеніту», так і іншим «збірникам» по чемпіонату Росії. Чи можна сказати, що нашій збірній буде простіше в цьому плані?
- Я не можу сказати, що Маруф показав себе у всій красі в Казані. Насправді він здатний набагато на більше. Я думаю, в Казані зовсім не його команда була, підбір гравців, він звик більше грати в швидкий волейбол, ніколи ніде не грав до цього. Саме в своїй команді, в своєму мікрокліматі він входить, напевно, в топ-3 сполучних в світі зараз. Але не можна сказати, що в Казані Маруф показував той стиль гри. Тобто я з ним навіть просто спілкувався на цю тему, і він сказав, що не може, припустимо, підкидати того ж Леону по п'ятдесят разів за одну гру, не витримує. Тобто він скаржився в тому плані, що йому складно. Не знаю, складно йому або є якісь інші причини, все-таки навіть якщо не слухати його і звернути увагу, як він грав - я знаю, що він може грати набагато краще. І я думаю, зараз Маруф і буде це доводити. Він сміється: ну що, приїхав на півроку в Казань, все виграв в общем-то і поїхав. Але знаючи Маруфа, що йому не подобалося сидіти на заміні, що він сам відчував, що не всі робив, як хотілося, можна припустити, що зараз він буде доводити, що залишається одним з найсильніших пасующіх.
- Маруф може чимось здивувати російську збірну?
- Я думаю, що він точно буде зі шкіри геть лізти. Знову ж - там він лідер, недоторканний авторитет. Звичайно, для пасующего це дуже важливо, коли він відчуває, що є незамінною людиною, а не так, коли його змінюють і він потрапляє не зовсім в свій клімат. Я думаю, це було однією з основних причин.
- Наша збірна стартує в Світовий лізі двома гостьовими матчами з поляками. Історія з Олексієм Спиридоновим на чемпіонаті світу в Польщі, що обернулася для нього двохматчевої дискваліфікацією, що не робить ці матчі особливо принциповими?
- Не хотілося б зводити зараз ці матчі в ранг принципових. Наскільки я вже з досвіду знаю, це не призводить до добра. «Ми зараз поїдемо комусь мститися» - це не завжди правильно. Якраз грати треба з холодною головою. Тобто злість, звичайно, буде - від того, як вони в останній раз нас обіграли. Наскільки я знаю, глядачі поводилися там не зовсім коректно. Є якісь моменти, але великий спорт тим і важливий, що від цього всього треба відмовитися. В першу чергу волейбол, а не «стрибати» там на уболівальників або гравців і мстити там за щось, за кого-то. Тому поїдемо і будемо грати в першу чергу, а далі вже буде видно, що і як.
- Як думаєте, чи будуть знову провокації з боку польських уболівальників?
- Новосибірський «Локомотив» їздив недавно до Польщі в рамках Ліги чемпіонів, і ми запитували, ніби все там було нормально. У кожній країні, як то кажуть, вистачає «унікальних» людей. Наскільки я знаю, в Польщі була така ситуація, коли багато людей свистіло під час нашого гімну, але багато хто став і плескати, щоб заглушити цей свист. Не знаю, правда це чи ні, мене там не було. Чи будуть провокації - мене це якось мало хвилює. Я люблю, коли багато народу. Коли хворіють проти тебе - це теж додає якийсь енергії, сил додаткових, адреналіну. Коли трибуни повні і вболівальники непогано організовані, як в Польщі, чому б не грати? Як в Казані в тій же, у фінальній серії чемпіонату Росії - було дуже приємно, теж повний зал, такого в Казані я ще жодного разу не бачив. І, звичайно, зовсім інша атмосфера, інший настрій. Для спортсменів, які грають в таких умовах, я думаю, це тільки плюс.
- Раніше ваш кубинський одноклубник Вільфредо Леон заявляв, що хоче виступати за збірну Польщі і отримати громадянство цієї країни. Наскільки сильна стане Польща, якщо в їх складі буде ще і Леон?
- Наскільки я знаю, поки це все на рівні його бажання в першу чергу. І по часу це ще не зовсім скоро можна здійснити. Що буде через два роки, нікому невідомо, ні йому, ні Польщі. Передбачити ж дуже складно. Але якщо теоретично міркувати на цю тему, то це, звичайно, топ-волейболіст. І такі гравці, в якій би команді не грали, посилять її багаторазово. Тому якщо вийде у поляків все організувати, значить, вони отримають хорошого гравця в команду.
Світова ліга напевно збере аншлаг в Казані
- Путівки на Олімпіаду будуть розігруватися на турнірах, що проходять після Світової ліги, зокрема на Кубку світу. Тобто Світова ліга для збірної Росії в цьому сезоні буде важлива насамперед в якості підготовки до наступних турнірів?
- Світова ліга завжди є в своєму роді підготовчої сходинкою. Зрозуміло, що в цьому сезоні мета номер один - потрапити на Олімпіаду, тому що чим довше ти будеш затягувати цей процес, тим складніше буде в першу чергу гравцям, напевно. Тому це мета номер один - Кубок світу, перший крок. Але до Світової лізі, я вже говорив, все одно ставимося серйозно, це важливий турнір перед Олімпіадою. Зараз, може бути, у нас не в повному зборі команда, по чуть-чуть все зберуться - травмовані гравці, яким дали трохи більше відпочинку - і будемо грати Світову лігу. А потім вже будемо дивитися на Кубок світу.
- Як поставилися до того, що кілька матчів Світової ліги пройдуть в Казані, для вас - на домашньому майданчику?
- Звичайно, позитивно. Знайомий зал, глядачі, які в Казані люблять волейбол. На волейбол такого рівня, я думаю, буде повний зал. Якщо згадувати, де б ми не грали, за великим рахунком всюди збираються аншлаги, і скаржитися ні в одному місті не доводиться. Пам'ятаю, давно в Хабаровську збирався повний семитисячних зал на «Платинум Арені» - і на одну, і на другу гру. Ми звикли, що в Росії люблять цей вид спорту, особливо коли збираються збірні. Кажуть ось, в Москві народ не приходить, але в Москві давно не проводили ігор збірних. Я думаю, там теж був би аншлаг в будь-якому залі. Це добре, значить, ми щось робимо правильно, раз люди приходять, значить, все добре.
- Як думаєте, чи буде аншлаг в Казані на матчах Світової ліги?
- У Казані не такий великий зал, як, припустимо, в тій же Польщі. Я думаю, цей зал точно заб'ється сповна, я сподіваюся. В общем-то я навіть упевнений в цьому, що народ не треба буде змушувати приїжджати, тим більше на ігри такого рівня. А зараз це будуть збірні топ-рівня, і я думаю, подивитися на гру таких команд всім хочеться. Чи зможуть всі на них потрапити - думаю, питання більше в цьому.
- Міжнародна федерація волейболу (FIVB) недавно змінила регламент розподілу місць в таблиці міжнародних турнірів - зробила первинним критерієм кількість перемог, а не очки. Нові правила вступлять в силу з розіграшу Світової ліги. Як ви сприйняли це зміна?
- Моя робота насправді в тому, щоб грати в волейбол. У кожному з правил є свої плюси і мінуси. Буває так часто, що команда виграла всі матчі, нехай з рахунком 3-2, але не може зайняти перше місце, і це ніби як неправильно. Але з іншого боку, команди, які рубаються по п'ять партій і один м'яч програють, начебто теж треба якось відзначати. Тобто в FIVB так і вирішили, що за інших рівних якраз ті, хто боровся більше, будуть вище стояти. Хоча якщо партії вважати, напевно, те ж саме і буде, що і раніше. Не знаю, подивимося, ми вже і так грали, і інакше, але для нас це не найважливіше. Все в рівних умовах, не тільки для збірної Росії ввели це правило. Так само, як і торкання сітки, яке повернули, воно буде для всіх, а не для обраних. Так що будемо звикати і боротися за новими правилами.

Як ваше здоров'я, Олексій?
Чи встигли відновитися після клубного сезону?
Як проходить збір в Новогорську?
На що зараз робить упор команда на тренуваннях?
Які умови для тренувань у вас зараз?
Чи все в порядку?
Як оціните конкуренцію на своїй позиції в збірній?
Наскільки складна вийшла група?
Чи можна сказати, що нашій збірній буде простіше в цьому плані?
Маруф може чимось здивувати російську збірну?