Полезные материалы

Росія - Єгипет - 3: 1. Чемпіонат світу, 19 червня 2018, огляд матчу. Футбол - Чемпіонат світу - Чемпіонат світу-2018. СПОРТ-ЕКСПРЕС. ЧС-2018

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2018. Група А

РОСІЯ - ЄГИПЕТ - 3: 1 (0: 0)
Голи: Фатхі, 47 - в свої ворота (1: 0). Черишев, 59 (2: 0). Дзюба, 62 (3: 0). Салах, 73 - з пенальті (3: 1).
Росія : Акінфєєв, Маріу Фернандес, Кутепов, Ігнашевич, Жирков (Кудряшов, 86), Самедов, Газінський, Зобнин, Головін, Черишев (Кузя, 74), Дзюба (Смолов, 79).
Єгипет : Ель-Шенаві, Фатхі, Хегазі, Габр, Абдельшафі, Хамед, Ель-Ньоні (Варда, 64), Саїд, Салах, Трезеге (Собхі, 68), Мохсен (Кахраба, 82).
Попередження: Трезеге, 57. Смолов, 84.
Судді: Касерес. Кардосо, Соррилья (всі Парагвай).
ВАР: Ірраті (Італія). Вильяно (Аргентина), Астрос (Чилі), Марчіняк (Польща).
19 червня. Санкт-Петербург. Стадіон "Санкт-Петербург". 64 468 глядачів.
Росія - Єгипет: онлайн-трансляція матчу

Гоша ЧЕРНОВ
з Санкт-Петербургу

НАВКОЛО ФАРАОНИ

Скільки російських відвідало Єгипет за всю історію? Мільйони, а, може бути, десятки мільйонів. А як багато єгиптян бачили Ермітаж і Кремль? Упевнений, що тут ми перемагаємо з розгромним рахунком.

У вівторок я спілкувався з десятком щасливих єгиптян, і ніхто з них раніше не був в Росії. Дехто, правда, живе не в Єгипті, але суті це не міняє. У вівторок єгипетські фанати пробили наймасовіший виїзд в історії країни.

Але нам же і радісно! Чемпіонат світу - це свято дружби, а не футболу, в чому ми всі вже багато раз переконувалися цього літа. На Нікольській вулиці в столиці обіймаються і співають всі народи світу, а на Крестовському в день гри знайшли спільну мову єгиптяни і росіяни.

У якийсь момент мені навіть здалося, що африканців більше. Але пояснити це легко: по-перше, на незвичайних людей звертаєш більше уваги. По-друге, єгиптяни виглядали яскравіше. Величезна кількість людей в Немес (так називається головний убір фараонів), в різноманітних масках і просто з посмішками.

Хоча деякі шкірились. З усієї натовпу фараонів виділявся одна людина в масці Анубіса - це божество, яке покровительствовало некрополям і кладовищ. Щось на зразок бога смерті. І цей персонаж низьким голосом сказав мені: "Я збираюся вбити вас сьогодні ввечері".

Відразу після цього, правда, до "Анубісу" підскочив усміхнений хлопець - мабуть, його друг. Так що стало трохи спокійніше. Може, він все-таки жартував?

Може, він все-таки жартував

Мохамед Салах (№10) проти Сергія Ігнашевич. Фото Олександр ФЕДОРОВ, "СЕ"

МОХАМЕД - У СТАРТ

Але точно не жартував головний тренер збірної Єгипту Ектор Купер, коли напередодні назвав свого діаманта МохамедаСалаха "важливим зброєю в грі з Росією". В останні дні фігуру єгиптянина обговорювали в Росії навіть більше, ніж Дзюбу чи Черчесова. Конкретики не було ніякої. Менеджер збірної Єгипту ЕхабЛехеті за пару днів до матчу відмовлявся відповідати на запитання про участь зірки, а керівник прес-служби команди Осама Ісмаїлі стверджував, що Салах на сто відсотків зіграє.

За півтори години до матчу єгиптяни видихнули. Я бачив, як один з уболівальників біля стадіону радісно заволав в момент, коли опублікували стартовий склад єгиптян. Арабського я не знаю, але припущу, що це пов'язано з Салахом.

У нас теж змінилася основа. І якщо єгиптяни включили в стартовий склад одного нового (в порівнянні з попередньою грою) футболіста, то Черчесов- двох. Вихід Черишева напрошується ся - він відмінно в лився в гру в матчі з аравійцями, а замінений Дзагоєв отримав травму. Але між Дзюбою і Сміливий вибрати було важко.

Я ще до турніру припускав, що з Єгиптом зіграє нападаючий "Зеніту". Африканці пропустили 15 з останніх 20 голів після подач зі "стандартів" і навісів, а єгипетські центральні захисники невміло вибирають позицію, хоч і високі. Правда, вихід Дзюби знижував б ефективність контратак.

Артем ДЗЮБА після забитого гола віддає честь головного тренера збірної Росії Станіславу Черчесову. Фото Олександр ФЕДОРОВ, "СЕ"

НАШ СВЯТО

Але Черчесов все-таки випустив Артема на біду закордонним коментаторам. Прямо поруч зі мною в прес-центрі сидів колишній півзахисник "Ліверпуля" і збірної Англії Денні Мерфі, який зараз працює на британському телебаченні. І за кілька годин до матчу він від руки виписував собі імена гравців збірної Росії, ретельно промовляючи кожне з них. З прізвищем Дзюби у нього виникли найбільші труднощі - навіть після моєї підказки Мерфі краще вимовляти її не став.

Складнощі з Дзюбою виникли і у збірної Єгипту, хоча перший тайм африканці витримали. Росія дійсно зробила акцент на фланги з постійними підключеннями крайніх захисників і навісами. Тільки в першому таймі Дзюба вступав в 20 єдиноборств, нехай і виграв з них трохи менше половини.

Але було зрозуміло, що стратегія Росії працює. Якщо до чемпіонату світу план Черчесова на ігри виглядав розмитим, то зараз все було ясно навіть школяреві. У Єгипту проглядалися розриви між лініями, і російські гравці з радістю заповнювали ці зони собою.

При цьому Єгипет теж атакував небезпечно, але наш захист грав на диво впевнено. Взагалі у мене давно назріло питання: коли підмінили збірну Росії, і хто це зробив?

Перший тайм пройшов з невеликою ігровою перевагою господарів, але голів за це не дають. Зате дають за розумні дії. Захисник єгиптян Фатхі злякався, що до м'яча добереться Дзюба, і вирішив відправити м'яч у ворота сам. Ну ладно, нам-то яка різниця?

Ось ми часто грішимо на нашу оборону, а захист єгиптян у другому таймі показала всю свою потворність. Африканці стали залишати великий простір для наших, і ми цим із задоволенням користувалися. Знову забив Черишев, знову забив Дзюба. А які передачі їм видали МаріуФернандес і Кутєпов!

За цим всеросійським позитивом ми зовсім забули про Салаха. А він все ще залишався на полі, бігав, хоча в боротьбу ліз неохоче. А в середині другого тайму навіть заробив штрафний ... Який з подачі ВАР перетворився в пенальті. При цьому повтори не дають чіткої відповіді на питання, що все-таки це було.

Зате матч дав відповідь на питання, хто тепер з величезною часткою ймовірності потрапить в плей-офф. Це не Салах і його Єгипет. Це - збірна Росії.

Чемпіонат світу з футболу. Все про турнір - тут //
ЧС-2018: турнірне становище - тут , календар матчів і розклад по містах - тут //
Збірна Росії на чемпіонаті світу з футболу

А як багато єгиптян бачили Ермітаж і Кремль?
Може, він все-таки жартував?
Взагалі у мене давно назріло питання: коли підмінили збірну Росії, і хто це зробив?
Ну ладно, нам-то яка різниця?