Полезные материалы

Огляд Nikon D5200

Внутрішньокамерного меню Nikon D5200 розбите на шість розділів - Меню режиму перегляду, Меню режиму зйомки, Меню налаштувань, Меню настройки і Меню обробки, а також стоїть злегка особняком меню «Недавні настройки»

Внутрішньокамерного меню Nikon D5200 розбите на шість розділів - Меню режиму перегляду, Меню режиму зйомки, Меню налаштувань, Меню настройки і Меню обробки, а також стоїть злегка особняком меню «Недавні настройки».

Зупинимося на деяких з пунктів меню.

Кожен з пресетів балансу білого можна незалежно підлаштовувати по двох координатах.

Кожен з пресетів балансу білого можна незалежно підлаштовувати по двох координатах

Терміном «Режим Picture Control» позначена можливість вибирати колірні схеми, або стилі, зображення. Таких стилів шість - Стандартний SD, Нейтральний NL, Насичений VI, Монохромний MC, Портрет PT і Пейзаж LS.

Схеми можна регулювати, гнучким і зручним чином. Для більшості схем доступні параметри: Різкість, Контраст, Яскравість, Насиченість і Відтінок; а для монохромних схеми це Контраст, Яскравість, Ефект кольорового фільтра (YORG і Викл), а також тонування в сепію, Ціанотипія і ще сім відтінків, з сімома рівнями інтенсивності.

Для більшості схем доступні параметри: Різкість, Контраст, Яскравість, Насиченість і Відтінок;  а для монохромних схеми це Контраст, Яскравість, Ефект кольорового фільтра (YORG і Викл), а також тонування в сепію, Ціанотипія і ще сім відтінків, з сімома рівнями інтенсивності

У Nikon D5200 регулюється інтенсивність шумозаглушення, передбачені чотири рівні - Off, Low, Normal, High (Виключено, Помірне, Нормальне, Посилене). Який вплив ця настройка надає на структуру зображення, ми подивимося в розділі цього огляду Якість знімків - натюрморт, шуми .

Стандартний діапазон чутливості простягається від 100 до 6400 ISO, плюс є додаткові значення «Hi 0.3», «Hi 0.7», «Hi 1» і «Hi 2», яке розширюють діапазон до еквівалента ISO 25600.

7», «Hi 1» і «Hi 2», яке розширюють діапазон до еквівалента ISO 25600

У меню можна включити опцію автоматичного управління ISO. Організовано воно, мабуть, найкращим чином.

По-перше, камера вважає те значення ISO, яке у вас виставлено, мінімальним (в прикладі на ілюстраціях - ISO200), але не єдино можливим, і буде по можливості прагнути використовувати саме його.

У міру зниження освітленості, Nikon D5200 спочатку збільшує витримку, аж до значення, яке ви задали в пункті «Максимальна витримка». І тільки якщо цього виявиться недостатньо, почне підвищувати ISO.

Ви можете встановити «Максимальну витримку» на Авто. У цьому випадку камера буде подовжувати витримку до «безпечного», з урахуванням поточного фокусної відстані об'єктива, значення.

Більш того, в разі використання Авто-Максимальної витримки можна задати, яке саме значення витримки камера буде вважати «безпечним» (див. Ілюстрацію нижче, зі шкалою «Довше / Коротше»). В середньому положенні, за замовчуванням, використовується класична формула «витримка = 1 / фокусна відстань (в екв.мм)». Тобто, на зуме 28 екв.мм камера виставить 1/30 секунди (і не коротше), а на зуме 88 екв.мм виставить 1/100 сек. Зрушення на одну поділку шкали приблизно відповідає подовженню або вкорочення витримки на 1 EV. Тобто, якщо ви не впевнені в твердості своїх рук і виставили «коротше на 1» (як на скріншоті), то в вищеописаних ситуаціях камера виставить 1/60 і 1/200 сек, і не коротше. Якщо ж навпаки, поставите «довші на 2», то буде використана витримка 1/10 сек і 1/30 сек відповідно.

Чудова система, гнучка і потужна настройка.

Чудова система, гнучка і потужна настройка

Розділ Користувальницьких налаштувань - самий великий розділ внутрішньокамерного меню. Шість його підрозділів пронумеровані літерами і позначені різними кольорами, при цьому пункти меню мають подвійне позначення - буква і цифра. До речі, дуже зручно, якщо потрібно швидко підказати кому-небудь, де знайти той чи інший пункт.

Якщо значення параметра відрізняється від заводської установки за замовчуванням, то відповідний пункт меню позначається зірочкою.

Натискання кнопки [-] (вона ж Знак питання) виводить на екран підказку про суть поточного параметра. Іноді це може бути корисним не тільки для початківців.

У пункті А2 задається, скільки точок буде використовуватися в роботі системи автофокусування - все 39, або ж тільки 11. Другий варіант може бути зручніше, наприклад, коли ви міняєте точку вручну і хочете, щоб це відбувалося швидше. Відповідно, на моніторі буде відображатися тільки 11 точок (нижня ілллюстрація).

У Nikon D5200, як і в моделі D3200, поворот диска управління вправо за замовчуванням відповідає позитивної експокоррекциі, а вліво - негативною. Раніше в дзеркальних камерах Nikon робилося навпаки.

Втім, в меню передбачена можливість настройки - за це відповідають пункти «Зворотний поворот дисків» і «Інвертувати індикатори». Більш того, «переворот» диска налаштовується окремо для експокоррекциі і для управління діафрагмою / витримкою.

Більш того, «переворот» диска налаштовується окремо для експокоррекциі і для управління діафрагмою / витримкою

Дуже зручний розділ меню, названий «Недавні настройки» (см.внізу). Тут зберігаються дії, які ви виконували з різними розділами меню. Останнє виконану дію (в даному прикладі Число точок фокусування) відображається першим (верхнім) в списку.

При зверненні до меню D5200 потрапляєш на останній пункт, з яким працював (а не завжди в початок меню, як у багатьох апаратах) - це особливо зручно, якщо потрібно зробити кілька кадрів з різними настройками одного і того ж параметра.

При зверненні до меню D5200 потрапляєш на останній пункт, з яким працював (а не завжди в початок меню, як у багатьох апаратах) - це особливо зручно, якщо потрібно зробити кілька кадрів з різними настройками одного і того ж параметра

Автор: Дмитро Крупський

Повернутися до списку оглядів
Перейти до обговорення на форумі