Полезные материалы

Огляд Nikon D5300

Внутрішньокамерного меню Nikon D5300 розбите на шість розділів - Меню режиму перегляду, Меню режиму зйомки, Меню налаштувань, Меню настройки і Меню обробки, а також стоїть злегка особняком меню «Недавні настройки»

Внутрішньокамерного меню Nikon D5300 розбите на шість розділів - Меню режиму перегляду, Меню режиму зйомки, Меню налаштувань, Меню настройки і Меню обробки, а також стоїть злегка особняком меню «Недавні настройки».

Зупинимося на деяких пунктах меню.

Пресети балансу білого підлаштовуються по двох координатах, кожен пресет індивідуально.

Пресети балансу білого підлаштовуються по двох координатах, кожен пресет індивідуально

Терміном «Режим Picture Control» позначена можливість вибирати колірні схеми, або стилі, зображення. Таких стилів шість - Стандартний SD, Нейтральний NL, Насичений VI, Монохромний MC, Портрет PT і Пейзаж LS.

Налаштовувати можна все стилі - не тільки власні стилі, але і шість пресетних. Регулювання реалізована дуже наочно - не тільки у вигляді шкал, але і як матриця з координатами Контрастність / Насиченість, де видно взаємне розташування різних стилів.

Для більшості схем доступні параметри: Різкість, Контраст, Яскравість, Насиченість і Відтінок; а для монохромних схеми це Контраст, Яскравість, Ефект кольорового фільтра (YORG і Викл), а також тонування в сепію, Ціанотипія і ще сім відтінків, з сімома рівнями інтенсивності.

Для більшості схем доступні параметри: Різкість, Контраст, Яскравість, Насиченість і Відтінок;  а для монохромних схеми це Контраст, Яскравість, Ефект кольорового фільтра (YORG і Викл), а також тонування в сепію, Ціанотипія і ще сім відтінків, з сімома рівнями інтенсивності

Регулюється інтенсивність шумозаглушення, передбачені чотири рівні - Off, Low, Normal, High (Виключено, Помірне, Нормальне, Посилене). Який вплив ця настройка надає на структуру зображення, ми подивимося на сторінці цього огляду Якість знімків - шуми, ISO .

У меню можна включити опцію автоматичного управління ISO. Організовано воно наступним чином.

По-перше, камера вважає те значення ISO, яке у вас виставлено, мінімальним (в прикладі на ілюстраціях - ISO400), але не єдино можливим, і буде по можливості прагнути використовувати саме його.

У міру зниження освітленості, Nikon D5300 спочатку збільшує витримку, аж до значення, яке ви задали в пункті «Максимальна витримка». І тільки якщо цього виявиться недостатньо, почне підвищувати ISO.

Ви можете не ставити конкретне значення для «Максимальної витримці», а поставити її на Авто. У цьому випадку камера буде подовжувати витримку до «безпечного», з урахуванням поточного фокусної відстані об'єктива, значення.

Більш того, в разі використання Авто-Максимальної витримки можна задати, яке саме значення витримки камера буде вважати «безпечним» (див. Ілюстрацію зі шкалою «Довше / Коротше»). В середньому положенні, за замовчуванням, використовується класична формула «витримка = 1 / фокусна відстань (в екв.мм)». Тобто, на зуме 28 екв.мм камера виставить 1/30 секунди (і не коротше), а на зуме 88 екв.мм виставить 1/100 сек. Зрушення на одну поділку шкали приблизно відповідає подовженню або вкорочення витримки на 1 EV. Тобто, якщо ви не впевнені в твердості своїх рук і виставили «коротше на 1» (як на скріншоті), то в вищеописаних ситуаціях камера виставить 1/60 і 1/200 сек, і не коротше. Якщо ж навпаки, поставите «довші на 2», то буде використана витримка 1/10 сек і 1/30 сек відповідно.

На мій погляд, для матриць з настільки високою роздільною здатністю, як у Nikon D5300 (24 Мп), краще орієнтуватися не на класичну формулу, а робити витримку коротше на один щабель. Це зменшить відсоток знімків з мікросмазом зображення.

Nikon D5300 дозволяє виконувати Мультиекспозиція (поєднувати в одному кадрі два або три знімки), а також вести интервальную зйомку, при якій можна задати кількість знімків в серії (до 999), інтервал між знімками (до однієї доби з точністю в одну секунду), а також відстрочити час запуску зйомки (аж до однієї доби з точністю до хвилини).

Nikon D5300 дозволяє виконувати Мультиекспозиція (поєднувати в одному кадрі два або три знімки), а також вести интервальную зйомку, при якій можна задати кількість знімків в серії (до 999), інтервал між знімками (до однієї доби з точністю в одну секунду), а також відстрочити час запуску зйомки (аж до однієї доби з точністю до хвилини)

Розділ Користувальницьких налаштувань - самий великий розділ внутрішньокамерного меню. Його підрозділи позначені різними кольорами, при цьому пункти меню мають подвійне позначення - буква і цифра. До речі, дуже зручно, якщо потрібно швидко підказати кому-небудь, де знайти той чи інший пункт.

Якщо значення параметра відрізняється від заводської установки за замовчуванням, то відповідний пункт меню позначається зірочкою.

Натискання кнопки [-] (вона ж Знак питання) виводить на екран підказку про суть поточного параметра. Іноді це може бути корисним не тільки для початківців.

У пункті А2 задається, скільки точок буде використовуватися в роботі системи автофокусування - все 39, або ж тільки 11. Другий варіант може бути зручніше, наприклад, коли ви міняєте точку вручну і хочете, щоб це відбувалося швидше. Відповідно, на моніторі буде відображатися тільки 11 точок (нижня ілллюстрація).

Автор: Дмитро Крупський

Повернутися до списку оглядів
Залишити коментар