Полезные материалы

Тест Canon EOS 4000D

  1. знайомство Компанія Canon в кінці лютого 2018 року випустила дві нові моделі дзеркальних фотокамер...
  2. Камера в роботі
  3. Серійна зйомка і ємність буфера пам'яті
  4. Зйомка в авторежимі
  5. сюжетні програми
  6. творчий авторежим
  7. Зйомка з розширеними настройками
  8. стилі зображення
  9. портретна зйомка
  10. Якість зображення
  11. динамічний діапазон
  12. творчі можливості
  13. Відеозйомка. бездротові можливості
  14. бездротові можливості
  15. Висновки
  16. ПЛЮСИ:

знайомство

знайомство

Компанія Canon в кінці лютого 2018 року випустила дві нові моделі дзеркальних фотокамер початкового рівня - EOS 2000D і EOS 4000D, які, за заявою виробника, призначені для зйомки без зайвих зусиль. Можна просто наводити і знімати, отримуючи при цьому відмінний результат.

Можна просто наводити і знімати, отримуючи при цьому відмінний результат

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F10, 1/320 с, 10.0 мм екв.

Сьогодні в наших руках наймолодша модель лінійки - Canon EOS 4000D. Ця компактна і надзвичайно проста у використанні дзеркальна фотокамера дозволяє легко робити фотографії, які, по ряду характеристик, неможливо повторити за допомогою смартфона або компактної камери. На користь дзеркалки виступають і великий сенсор формату APS-C, і змінна оптика, і можливість використання зовнішніх спалахів, і ручні настройки.

Зовнішній вигляд і характеристики

У моделі EOS 4000D використані перевірені часом рішення: пластиковий байонет і включення камери диском вибору режимів використовувалися ще 18 років тому в плівковому фотоапараті EOS 30, а 18-мегапіксельний сенсор і процесор DIGIC 4 + добре зарекомендували себе в моделі EOS 1300D.

Корпус у EOS 4000D виконаний з матового пластика і забезпечений зручним хватом, завдяки якому в руці середнього і невеликого розміру камера лежить дуже надійно.

Керувати нею легко, адже всі кнопки доступні для великого пальця правої руки, чого не скажеш про більш великих моделях дзеркалок.

Видошукач не дуже великий, але досить зручний навіть для зйомки в окулярах. Його збільшення дорівнює 0,8 х, а охоплення площі кадру - 95%. Плавної діоптрійного регулювання тут немає: корекція встановлена ​​на -1 діоптрію. Так що якщо фотографу з неідеальним зором це не підходить, йому доведеться докупити для видошукача змінне лінзу діоптрійного регулювання серії E.

Але в цілому оптичний видошукач (ові) має кілька переваг перед електронним. По-перше, він відображає сцену, що знімається навіть без включення камери і не споживає енергію, що особливо важливо при тривалих фотосесіях і під час подорожей. По-друге, ОВИ більш чітко відображає сцену, що знімається під час кадрування і робить це без будь-якої затримки, навіть під час швидких поворотів камери. По-третє, він показує сюжет з реальною яскравістю і передачею кольору. По-четверте, в оптичному видошукачі короткочасне затемнення кадру навіть при серійній зйомці.

По-четверте, в оптичному видошукачі короткочасне затемнення кадру навіть при серійній зйомці

ЖК-дисплей з діагоналлю 2,7 дюйма має дозвіл близько 230 тис. Пікселів. Він нерухомий і без сенсорного шару, тому камера управляється тільки кнопками на задній панелі. Кути огляду дисплея цілком дозволяють знімати з витягнутих над головою рук і від рівня землі - зображення на дисплеї видно під будь-яким зручним кутом.

Кути огляду дисплея цілком дозволяють знімати з витягнутих над головою рук і від рівня землі - зображення на дисплеї видно під будь-яким зручним кутом

У звичайному режимі дисплей показує знімальні налаштування - режим виміру експозиції, значення ISO, режим автофокусу і експокоррекцию. Режим Live View (для кадрування по РК-екрану) включається кнопкою праворуч від видошукача. Вона ж включає відеозапис, коли диск вибору режимів встановлено в положення відеозйомки.

Вона ж включає відеозапис, коли диск вибору режимів встановлено в положення відеозйомки

У режимі фотозйомки кнопки навіпада відповідають за вибір балансу білого, режиму зйомки, значення чутливості і режиму роботи автофокусу. Точки автофокусу теж вибираються цими кнопками, але прямого вибору точки автофокусу немає: необхідно попередньо натиснути окрему кнопку (її друга функція - збільшення кадру при перегляді) і лише після цього використовувати навіпад.

Точки автофокусу теж вибираються цими кнопками, але прямого вибору точки автофокусу немає: необхідно попередньо натиснути окрему кнопку (її друга функція - збільшення кадру при перегляді) і лише після цього використовувати навіпад

Кнопки для підйому спалаху на EOS 4000D немає, тому її потрібно піднімати вручну, так само як і закривати.

Кнопки для підйому спалаху на EOS 4000D немає, тому її потрібно піднімати вручну, так само як і закривати

Відсік для карти пам'яті і акумулятора закривається єдиної кришкою на нижній панелі. Установка на штатив заблокує її тільки в тих випадках, коли майданчик занадто велика.

Установка на штатив заблокує її тільки в тих випадках, коли майданчик занадто велика

Основне меню камери розбите на сім вкладок: дві для налаштувань параметрів зйомки, ще дві - для режиму перегляду і ще три - для загальних налаштувань. Обсяг і зміст пунктів залежать від обраного диском режиму. Меню організовано логічно, до всіх пунктів можна досить швидко дістатися.

Камера в роботі

Перше і головне враження від камери Canon EOS 4000D - нею дуже просто знімати. Досить увімкнути камеру, навести на сцену і натиснути на спуск. Звичайно, для отримання адекватного результату камера повинна знаходитися в потрібному для сюжету режимі, про що буде розказано нижче.

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F8, 1/200 с, 10.0 мм екв.

Чи включається камера швидко: потрібно лише повернути диск режимів у будь-який робочий стан, піднести видошукач до очей, і вже можна знімати. На все про все не більше секунди. Це корисно, коли сюжет розгортається прямо перед очима, і треба знімати відразу ж. Тут у дзеркалки явну перевагу перед смартфонами і компакт-дисками з вбудованим зум-об'єктивом: не потрібно чекати, поки повністю завантажиться додаток камери або висунеться в робоче положення зум-об'єктив.

Тут у дзеркалки явну перевагу перед смартфонами і компакт-дисками з вбудованим зум-об'єктивом: не потрібно чекати, поки повністю завантажиться додаток камери або висунеться в робоче положення зум-об'єктив

При візуванні через видошукач автофокусування не створює складнощів. Точок автофокусу всього 9, але покривають вони приблизно ⅔ кадру по горизонталі і вертикалі, тому, наприклад, не складає труднощів сфокусуватися по очах на крупному плані, не змінюючи композиції кадру.

Точок автофокусу всього 9, але покривають вони приблизно ⅔ кадру по горизонталі і вертикалі, тому, наприклад, не складає труднощів сфокусуватися по очах на крупному плані, не змінюючи композиції кадру

Впевнено працює автофокус і в темряві: навіть на нічний міській вулиці автоматика наводила різкість швидко і з першого разу.

Впевнено працює автофокус і в темряві: навіть на нічний міській вулиці автоматика наводила різкість швидко і з першого разу

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 800, F5.6, 1/60 з, 35.0 мм екв.

Розчарувати може тільки зручність управління автофокусом в режимі ручного вибору точки. Для цього потрібно спочатку натиснути відповідну кнопку, після чого керуючим колесом або кнопками навіпада на задній панелі вибрати потрібну точку. Однак це особливість не конкретно Canon EOS 4000D, а всієї лінійки камер Canon початкового рівня.

У режимі Live View, який включається кнопкою праворуч від видошукача (при відеозйомці - автоматично), застосовується контрастний автофокус. Він працює досить неквапливо: на фокусування може бути витрачено від 0,5 до 1 секунди, тому знімати динамічні сцени непросто. Тут наша фотокамера початкового рівня програє більш просунутою аматорської моделі Canon EOS 200D, де для фото- та відеозйомки в режимі Live View застосовується більш швидка і точна технологія Dual Pixel CMOS AF.

Втім, з не надто високою швидкістю автофокусування при відеозйомці можна змиритися, а фотографувати все ж зручніше, дивлячись у видошукач і наводити за допомогою фазових датчиків.

Серійна зйомка і ємність буфера пам'яті

В режимі серійної зйомки камера працює зі швидкістю 3 кадри в секунду. Якщо знімати в RAW, то з максимальною швидкістю вдасться зробити тільки 7 кадрів, після чого нові знімки камера робить по мірі запису знятих на карту пам'яті з буфера. Швидкість падає приблизно втричі. У форматі RAW + JPEG переповнення буфера відбудеться вже після 4 кадрів. Зате в форматі JPEG швидкість серійної зйомки не зменшується, оскільки буфера вистачає з запасом.

Зйомка в авторежимі

Зйомка в авторежимі

Canon EOS 4000D / EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F11, 1/400 с, 14.0 мм екв.

Авторежим, який виробником іменується як «Інтелектуальний сценарний режим» - найпростіший і зручний режим зйомки, в якому камера EOS 4000D все налаштовує сама. Вручну фотограф може виставити тільки якість зображення, формат файлів для запису і метод автофокусування (для режиму LiveView), а також включити корекцію віньєтування або активувати автоспуск.


Новачкові так і варто вчинити: автомат настройки ISO працює акуратно і підвищує чутливість тільки в крайньому випадку.

Новачкові так і варто вчинити: автомат настройки ISO працює акуратно і підвищує чутливість тільки в крайньому випадку

Canon EOS 4000D / EF-S 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 100, F4, 1/100 с, 20.0 мм екв.

По можливості він намагається встановлювати значення не вище 400 одиниць, відкриваючи ширше діафрагму.

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 800, F4.5, 1/60 з, 34.0 мм екв.

Інтелектуальний режим впевнено справляється з визначенням знімаються сюжетів і установкою оптимальних налаштувань. Адекватно реагує автоматика і на вечірнє освітлення, правильно передаючи теплі тони західного сонця.

Адекватно реагує автоматика і на вечірнє освітлення, правильно передаючи теплі тони західного сонця

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F6.3, 1/80 з, 17.0 мм екв.

0 мм екв

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 100, F4, 1/60 з, 24.0 мм екв.

Чи не бентежить інтелектуальний автоматичний режим і штучне або змішане освітлення. Передача кольору виходить цілком реалістичною.

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 500, F4.5, 1/80 з, 10.0 мм екв.


сюжетні програми

Крім інтелектуального авторежиму, фотограф може вибрати диском шість сюжетних програм: «Портрет», «Пейзаж», «Великий план», «Спорт», «Їжа», «Нічний портрет». Кожна з них супроводжується на екрані короткої інформацією про своє призначення і властивості.

Приклад зйомки в знімальному плані «Пейзаж»

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 100, F13, 1/160 с, 18.0 мм екв.

Сюжетні програми розрізняються настройками за замовчуванням і регульованими параметрами. Наприклад, в режимі «Портрет» камера намагається зробити глибину різкості мінімальної і приглушує кольори.

У пейзажному, навпаки, автоматика робить глибину різкості побільше, а кольори (особливо сині і зелені відтінки) яскравішою.

У пейзажному, навпаки, автоматика робить глибину різкості побільше, а кольори (особливо сині і зелені відтінки) яскравішою

Приклад зйомки в знімальному плані «Пейзаж»

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 100, F13, 1/160 с, 18.0 мм екв.

У режимі «Спорт» камера за замовчуванням вибирає серійну зйомку і по можливості робить витримку коротший, тоді як режим зйомки їжі дозволяє за шкалою налаштувати передачу колірних тонів, щоб їжа виглядала апетитно.

творчий авторежим

Крім сюжетних програм, для початківців фотографів передбачений дуже корисний «Творчий авторежим» (Creative Auto). У ньому новачки зможуть на інтуїтивному рівні налаштувати чотири важливі параметри зйомки.

Перший з них - вибір ефекту (атмосфери) зйомки з безліччю варіантів настройки: стандартна, жива, м'яка, тепла, посилена, холодна, світла, темна, монохромна. Перемикаючись між варіантами, фотограф буде на екрані бачити, як обрана готова настройка вплине на зображення. У кожній з них закладені певні значення різкості контурів, яскравості і контрастності, насиченості кольорів і їх тональності.

Другий параметр - краща глибина різкості. За шкалою «Розмитий фон» фотограф регулює ступінь розмиття фону (більше / менше). Третій параметр - режим зйомки «Привід / автоспуск»: одиночна або серійна зйомка, автотаймер, інтервальна зйомка. І останній параметр - режим роботи вбудованого спалаху: автосрабативаніе, завжди включена, вимкнена.

Всі інші настройки, як і в інтелектуальному сценарному режимі, камера виконує сама.

Зйомка з розширеними настройками

Творчі режими зйомки

Незважаючи на те що фотокамера Canon EOS 4000D здатна добре знімати в автоматичних режимах, в деяких ситуаціях досвідченим фотографам потрібно більше контролю над процесом зйомки. Його надають так звані творчі режими: програмний (P), пріоритету витримки (Tv), пріоритету діафрагми (Av) і повністю ручний (М).

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS УСТАНОВКИ: ISO 100, F6.3, 1/400 с, 109.0 мм екв.

Одна з переваг, які забезпечуються творчими режимами - ручний вибір точки фокусування. Автоматичний вибір, застосовуваний в авторежимах і сюжетних програмах, хороший, коли ви знімаєте пейзаж або архітектуру, групу людей на однаковій відстані від камери, або коли об'єкт займає значну (причому центральну) частину кадру.

Автоматичний вибір, застосовуваний в авторежимах і сюжетних програмах, хороший, коли ви знімаєте пейзаж або архітектуру, групу людей на однаковій відстані від камери, або коли об'єкт займає значну (причому центральну) частину кадру

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS УСТАНОВКИ: ISO 320, F8, 1/160 с, 116.0 мм екв.

Коли ж потрібно зробити акцент на окремому об'єкті, особливо віддалених від на передньому плані або не по центру, зручніше фокусуватися по певній точці (області). Її вибір доступний, наприклад, в режимі пріоритету діафрагми (Av), який одночасно дозволить управляти глибиною різкості і ввести експокорекцію - автоматичний режим видає занадто правильну світлу картинку, а іноді хочеться додати в знімок драматизму.

Її вибір доступний, наприклад, в режимі пріоритету діафрагми (Av), який одночасно дозволить управляти глибиною різкості і ввести експокорекцію - автоматичний режим видає занадто правильну світлу картинку, а іноді хочеться додати в знімок драматизму

Зйомка в інтелектуальному сценарному режимі

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F4, 1/125 с, 50.0 мм екв.

Зйомка в режимі пріоритету діафрагми

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F2.8, 1/500 с, 50.0 мм екв.

Особливо часто експокоррекция допомагає при вечірньої зйомці, коли хочеться «згустити фарби» в світлих сутінках.

Режим пріоритету витримки (Tv) дозволить не тільки заморожувати рух на коротких витримках, а й використовувати довгі при зйомці з недостатнім освітленням для зниження значення ISO і, отже, рівня цифрового шуму.

Крім того, для кожного творчого режиму зйомки можна призначити свій стиль зображення, про що докладніше йтиметься нижче.

стилі зображення

Стилі зображення в камерах Canon дозволяють вже при зйомці змінити такі характеристики, як різкість, контрастність, насиченість кольорів, колірний тон. Меню Canon EOS 4000D пропонує набір готових стилів ( «Стандартне», «Натуральне», «Точне», «Монохромне», «Портрет», «Пейзаж»), а також дозволяє створити три власних стилю, налаштувавши все зазначені характеристики.

При бажанні можна підкоригувати і настройки готових стилів.

Вперше при тестуванні EOS 4000D призначений для користувача стиль був застосований нами під час зйомки квітів.

Навіть при розсіяному денному освітленні це дозволило зробити знімки дуже яскравими за рахунок сильної позитивної коригування параметра «Насиченість». Заодно були підвищені різкість і контрастність. Добре відпрацював цей стиль і при зйомці овочів при штучному освітленні, і качок при сонячному.

Добре відпрацював цей стиль і при зйомці овочів при штучному освітленні, і качок при сонячному

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F5.6, 1/80 з, 50.0 мм екв.

0 мм екв

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS УСТАНОВКИ: ISO 160, F8, 1/400 с, 250.0 мм екв.

портретна зйомка

Призначений для користувача стиль з підвищеною насиченістю нагоді навіть при портретній зйомці в студії, оформленої в дуже яскравих кольорах. Він підкреслив і святкову атмосферу приміщення, і яскравий макіяж, і прекрасний настрій моделі.

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F4, 1/60 з, 50.0 мм екв.

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 320, F2.8, 1/80 з, 50.0 мм екв.

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 640, F4, 1/80 з, 50.0 мм екв.

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 640, F3.5, 1/80 з, 50.0 мм екв.

Якість зображення

Камера Canon EOS 4000D оснащена 18-мегапіксельним сенсором зображення формату APS-C і процесором DIGIC 4 +. Ці компоненти важко назвати новими, але в класі бюджетних фотокамер вони поки що залишаються актуальними.

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 640, F8, 1/40 з, 18.0 мм екв.

За традицією ми перевірили роботу камери на різних значеннях ISO, знімаючи міський пейзаж у сутінках.

Найвищу якість зображення Canon EOS 4000D очікувано демонструє на найнижчій чутливості в 100 одиниць ISO. Небо зовсім гладке, всі дрібні деталі проглядаються.

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 100, F8, 1/2 с, 33.0 мм екв.

Підвищення ISO до 200 і 400 одиниць принципово не впливає на зображення: деталізація все так само висока, і лише на рівних монотонних ділянках на кшталт ясного неба помітний незначний яскравості шум, який зовсім не псує зображення. Фотограф з Canon EOS 4000D може собі дозволити вибирати значення ISO від 100 до 400 виключно з точки зору зручності зйомки, оскільки на якість зображення це практично не впливає. Такі фото можна сміливо друкувати на форматах до А2.

Починаючи з ISO 800 зображення вже помітно втрачає в деталізації і додає в шумі: він стає більш помітним і кольоровим, а найдрібніші деталі злегка розмиваються. Однак критичного впливу на якість знімків вибір ISO 800 не робить, і фотографії годяться для друку на форматах до А3.

При ISO 1600 зображення в плані збереження деталей в цілому схоже на зроблене при ISO 800, тільки цифровий шум стає помітнішою. Це найвище значення ISO, при якому зображення ще добре друкується на форматах до А4-А3 і пристойно виглядає на екрані.

При ISO 3200 картинка стає пухкої, а деталізація відчутно знижується. Знімки, зроблені при такій чутливості, навряд чи будуть вдало виглядати при друку розміром більше 20 × 30 см (А4), але для публікації в інтернеті і перегляді на ТБ і моніторах з роздільною здатністю Full HD підійдуть прекрасно. Знімати при ISO 6400 слід тільки в разі, коли сюжет виправдовує зйомку - точної передачі кольору і високої деталізації очікувати не варто. Те ж саме можна сказати і про зйомку на розширеному значенні H - ISO 12800, яке можна вибрати тільки вручну.

Відзначимо, що все сказане стосується, в першу чергу, до JPEG-файлів, одержуваних прямо з камери. Щоб витягти максимум з можливостей Canon EOS 4000D, потрібно знімати в RAW-форматі. У ньому залежність деталізації від ISO не така прямолінійна.

динамічний діапазон

Динамічний діапазон кожної нової камери традиційно цікавить фотографів чи не сильніше за інших характеристик. У всіх сучасних камер динамічний діапазон досить широкий, щоб про нього не замислюватися взагалі, проте ми не стали обходити увагою цю характеристику і перевірили, наскільки тіні і світла придатні до «витягуванню» в редакторі. Для порівняння зйомка велася в форматах RAW і JPEG, а в камері був включений оптимізатор яркостей кадру в режимі «Стандарт».

На прикладі знімків з дитячим майданчиком видно, що камера цілком справляється із завданням вмістити в знімок якомога більше інформації про тонах сюжету. При записи в JPG загубилися лише найяскравіші деталі хмар, а по деталізації середніх тонів і тіней камерний JPG не поступається RAW-файлу.

Знімок, збережений в камері в JPG

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F11, 1/400 с, 12.0 мм екв.

Результат обробки RAW-версії

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F11, 1/400 с, 12.0 мм екв.

Досвід зйомок показав, що при збереженні в JPG отримати начисто провалені тіні важко - функція автокорекції яскравості акуратно проявить деталі.

Однак навіть коли в JPG-версії в тінях майже зовсім нічого не видно, їх все одно не складе труднощів витягнути з RAW приблизно до рівня середніх тонів. Результат виглядає вельми чистим, шум дуже малий і помітний тільки якщо розглядати знімки з великим збільшенням.

Результат виглядає вельми чистим, шум дуже малий і помітний тільки якщо розглядати знімки з великим збільшенням

Знімок, збережений в камері в JPG

Canon EOS 4000D / EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F5.6, 1/40 з, 12.0 мм екв.

Результат обробки RAW-версії

Canon EOS 4000D / EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F5.6, 1/40 з, 12.0 мм екв.

За весь час тестування Canon EOS 4000D жодного разу не зустрілося ситуації, в якій її динамічного діапазону не вистачило б для адекватної передачі сцени, що знімається. Відмінно налаштований експонометр Canon EOS 4000D практично завжди зберігає світла, а в тінях запас достатній для витягування навіть відверто провалених ділянок.

Canon EOS 4000D / EF-S 10-18mm f / 4.5-5.6 IS STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F8, 1/640 с, 10.0 мм екв.

творчі можливості

Прямо в камері до знімків можна застосувати фільтри, які пожвавлять і прикрасять картинку або додадуть їй інший настрій. У набір фільтрів ефектів входять: «Зернистий Ч / Б», «М'який фокус», «Ефект риб'яче око», «Іграшкова камера» і «Ефект мініатюри».

У набір фільтрів ефектів входять: «Зернистий Ч / Б», «М'який фокус», «Ефект риб'яче око», «Іграшкова камера» і «Ефект мініатюри»

оригінальний знімок

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS УСТАНОВКИ: ISO 250, F5.6, 1/125 с, 90.0 мм екв.

Ефект «Зернистий Ч / Б»

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS УСТАНОВКИ: ISO 250, F5.6, 1/125 с, 90.0 мм екв.

оригінальний знімок

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS УСТАНОВКИ: ISO 320, F7.1, 1/320 с, 179.0 мм екв.

Ефект «Іграшкова камера»

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS УСТАНОВКИ: ISO 320, F7.1, 1/320 с, 179.0 мм екв.

Всі фільтри налаштовуються за характером або інтенсивності впливу.

Всі фільтри налаштовуються за характером або інтенсивності впливу

Налаштування ефекту мініатюри

Canon PowerShot G16 УСТАНОВКИ: ISO 400, F2.8, 1/160 с, 13.6 мм екв.

оригінальний знімок

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 125, F5, 1/60 з, 46.0 мм екв.

«Ефект мініатюри»

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 125, F5, 1/60 з, 46.0 мм екв.

Відеозйомка. бездротові можливості


відеозйомка

Як і належить сучасним зеркалкам, Canon EOS 4000D вміє знімати відео. Процес гранично простий: щоб зняти відео, потрібно повернути диск режимів у положення відеозйомки і натиснути на кнопку Live View, яка в цьому режимі вмикає і вимикає відеозапис.

Експозиція при відеозйомці може регулюватися вручну - за допомогою витримки, діафрагми і ISO (настоянки за замовчуванням в положенні «Авто»). Втім, цілком можна довіряти автомату або, при необхідності, ввести експокорекцію. Автоматика працює акуратно і точно: знімається сцена на відео зазвичай відповідає тому, що видно очима.

Передача кольору, в тому числі при штучному і змішаному висвітленні, не спотворюється і відповідає встановленим профілем зображення.

Автофокус діє плавно і не відволікається на випадкових людей, пробігають в кадрі. Однак треба пам'ятати, що при ручному зумірованії картинка збільшується стрибками.

Якщо скористатися деякою аналогією, то в нашій недорогий зеркалке відеоможливості приблизно такі ж, як в недорогий відеокамері, але все ж відмінності є. У нашому випадку це більший сенсор, ручна настройка ISO і, головне, змінна оптика. Вона дозволить знімати найрізноманітніші сюжети, але, як уже сказано, плавного масштабування фотооб'єктиви не забезпечать.

Відео, незважаючи на частоту 25 кадрів в секунду, в більшості ситуацій виходить плавним. Знімати 4K камера не вміє - тільки Full HD. За мірками цього стандарту, технічні параметри виглядають переконливо: бітрейт плаваючий і становить в середньому 44 Мбіт / с, а звук записується з PCM-кодуванням, частотою дискретизації 48 кГц і бітрейтом 1536 Кбіт / с. Вельми непогано для камери початкового рівня. Мікрофонного входу немає, але на якість звуку, записаного через вбудований мікрофон, скаржитися не будемо - воно цілком достатня для більшості випадків.

бездротові можливості

Бездротові можливості EOS 4000D стандартні для дзеркальних камер Canon. Вбудований модуль Wi-Fi дозволяє обмінюватися інформацією з сумісними камерами Canon, друкувати на принтерах з підтримкою PictBridge (модель EOS 1300D цього не вміє), зберігати знімки в хмарі. Але, мабуть, найкорисніші можливості дає бездротове підключення смартфонів і планшетів.

Для дистанційного керування камерою і публікації знімків в інтернеті через мобільний пристрій досить встановити на останній безкоштовний додаток Canon Camera Connect, доступне для Android і iOS.

Смартфон може бути підключений до камери через Wi-Fi двома способами: або безпосередньо, коли камера працює в якості точки доступу (просте підключення), або через локальну мережу (через роутер).

Після установки з'єднання з мобільним пристроєм за допомогою додатка смартфон можна використовувати як пульт дистанційного керування при зйомці. Також з програми (в залежності від режиму зйомки) є можливість управляти витримкою, діафрагмою, ISO, точкою фокусування і самої фокусуванням, вибирати режим зйомки (одиночна, серійна і ін.).

Через віддалене управління зйомкою особливо зручно відпрацьовувати довгу витримку. Оскільки смартфон виступає в ролі дисплея в режимі Live View, дуже зручно знімати Селф (та й просто будь-що), не привертаючи зайвої уваги. У режимі перегляду знімки можна зберегти на телефоні або планшеті, щоб потім опублікувати їх в соціальній мережі або переслати поштою.

На прогулянці або в турпоездке більшість з нас постійно щось фотографує. Зберігання електронних копій знімків в хмарі і їх розміщення на інтернет-сторінках - це, звичайно, сучасно, але не завжди і не у всіх ситуаціях це найкраще рішення. Наприклад, посилання на розміщені в інтернеті фотографії в якості подарунка ніяк не годиться. А ось подарувати близькій людині його портрет в красивій рамці або родичам фотоальбом зі знімками своєї сім'ї - відмінний варіант. Що не кажи - справжня фотографія, яку можна потримати в руках, для багатьох набагато приємніше картинки на екрані!

Що не кажи - справжня фотографія, яку можна потримати в руках, для багатьох набагато приємніше картинки на екрані

Надруковані знімки - це не тільки збережені в альбомі спогади, а й відмінний інструмент дизайну: наприклад, яскравими фотографіями можна прикрасити свою кімнату або за допомогою тематичної добірки знімків навіть створити в кожному з приміщень квартири певний настрій.

Надруковані знімки - це не тільки збережені в альбомі спогади, а й відмінний інструмент дизайну: наприклад, яскравими фотографіями можна прикрасити свою кімнату або за допомогою тематичної добірки знімків навіть створити в кожному з приміщень квартири певний настрій

Вибирати і відразу друкувати фотографії будинку набагато зручніше, ніж користуватися послугами фотолабораторії. Поява в продажу таких недорогих фотопринтерів, як Canon PIXMA TS304, зробило домашню фотодрук більш доступною і необтяжливою для бюджету. До того ж, на цьому принтері, завдяки модулю Wi-Fi, легко друкувати знімки без проводів з фотокамер і смартфонів. Так що це принтер складе прекрасну пару нашої дзеркальній камері Canon EOS 4000D, яка, як ми розповіли вище, теж підтримує бездротову друк.

Canon PIXMA TS304 видає якісні, красиві фотовідбитки, тому яскраві насичені кольори ваших знімків на них будуть виглядати навіть краще, ніж на екранах комп'ютерів!

Висновки

Висновки

Canon EOS 4000D - наймолодша модель в лінійці аматорських дзеркальних фотокамер Canon. Вона цілком здатна задовольнити попит на доступну фототехніку, який не можна закрити смартфонами і поки ще випускаються компактами. Серед переваг цієї дзеркалки перед ними - поліпшена ергономіка, робота з зовнішніми спалахами, можливість отримати справжнє боке в портретах і реалізувати макрозйомка предметів за допомогою змінної оптики. При цьому ціни нашої камери, просунутих смартфонів і компактів можна порівняти.

При цьому ціни нашої камери, просунутих смартфонів і компактів можна порівняти

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 160, F8, 1/80 з, 50.0 мм екв.

Ще одна перевага Canon EOS 4000D (вже серед дзеркальних камер) це невелика вага (всього 436 г) і компактність. При цьому у неї все в порядку з зручністю хвата: його розміри досить комфортні навіть для чоловічої руки, а розвинена рукоятка вивіреної форми допомагає камері лежати в долоні як влитий. Зі штатним об'єктивом маса - трохи більше півкіло. Такий вантаж не тягне ні кишеню, ні шию. При такій необтяжливою EOS 4000D ще й працює на заздрість довго - при активній зйомці акумулятора цілком вистачає на добу. Смартфонам і беззеркалка до цього дуже далеко.

Canon EOS 4000D / Canon EF 50mm f / 1.8 STM УСТАНОВКИ: ISO 100, F4, 1/250 с, 50.0 мм екв.

На Canon EOS 4000D дуже просто знімати: досить включити камеру в будь-який відповідний режим. Можна навіть не читати інструкцію, камера відразу і сама практично все зробить правильно. Але ця недорога камера - і кращий інструмент для залучення до серйозної фотографії дітей і підлітків.

Але ця недорога камера - і кращий інструмент для залучення до серйозної фотографії дітей і підлітків

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 2500, F5.6, 1/40 з, 18.0 мм екв.

При бажанні розібратися з настройками знімальних параметрів і їх впливом на картинку фотографу допоможуть екранні підказки в камері і додаток для смартфона Canon Photo Companion. Є тут і творчі функції, які дозволять вже при зйомці надати фотографіям нетривіальний вигляд.

Canon EOS 4000D / Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS УСТАНОВКИ: ISO 320, F7.1, 1/320 с, 179.0 мм екв.

Завдяки модулю Wi-Fi, ці творчі фото можна відправити в хмару або в мобільні пристрої, а звідти - в інтернет. З смартфона / планшета камерою можна дистанційно керувати за допомогою програми Canon Camera Connect. Крім того, вона вміє самостійно обмінюватися інформацією з сумісними фотокамерами Canon і відправляти знімки на принтери Canon.

Крім того, вона вміє самостійно обмінюватися інформацією з сумісними фотокамерами Canon і відправляти знімки на принтери Canon

Canon EOS 4000D / Canon EF 18-55mm f / 3.5-5.6 IS II ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 3200, F5.6, 1/30 з, 18.0 мм екв.

Одним словом, Canon EOS 4000D допоможе і красиво знімати без особливих зусиль, і творити, і розвиватися в області фотографії.

ПЛЮСИ:

  • ціна (це чи не найдоступніша дзеркальна камера на ринку);
  • зручне управління і продумана ергономіка;
  • акуратна робота оптимізатора яркостей знімка;
  • малі маса і розміри;
  • тривалий час роботи на одному акумуляторі;
  • інтеграція камери зі смартфоном і мобільними додатками;

МІНУСИ:

  • видошукач без діоптрій корекції;
  • в режимі відео експозиція налаштовується тільки автоматично;
  • відсутність прямого вибору області автофокусування;
  • невеликий дисплей порівняно малого дозволу, без підтримки сенсорного управління.

Оригінал статті >> https://prophotos.ru/reviews/20237-canon-eos-4000d-test