Полезные материалы

Битва титанів. FIFA 16 VS Pro Evolution Soccer 2016

Жанр: футбольний симулятор
Видавець: Electronic Arts
Розробник: EA Canada
Платформи: PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4
Дата виходу: 22 вересня
Сайт гри: http://www.easports.com/fifa

Компанія Electronic Arts випускає масу спортивних ігор: NBA, NHL, FIFA і парочку інших. Раніше, за рідкісними винятками, можна було стверджувати, що від випуску до випуску змін замало набирається. Тепер же EA провела дійсно велику роботу і викотила FIFA з поліпшеними режимами та іншими акцентами в геймплеї, а також сильно покращала графікою.

Гра зустрічає безліччю режимів і чемпіонатів. У тренерській кар'єрі ми, як завжди, беремо під своє крило команду і виводимо її до світової слави. Тут найцікавіше брати не розкручений клуб, на кшталт «Манчестер Юнайтед» або «Барселони», а команду середньої паршивості. Вигравати матчі зі спортсменами, чиї контракти обчислюються десятками мільйонів євро, будь-хто зможе. А ось спробуйте обійти «Баварію Мюнхен» зі вчорашніми юніорами, які тільки-тільки правила засвоїли - тут вже і тактика потрібна, і продумана розстановка футболістів на поле.

З стандартів в FIFA забивають дуже часто, тому треба бути напоготові

FIFA 16 дає великі можливості з розвитку навичок наших підопічних. Тренувань приділяється серйозна увага, щотижня їх можуть проходити п'ять футболістів. Що цікаво, практика не набридає, ви вбиваєте двох зайців: і характеристики гравцям підвищуєте, і самі вчіться активніше використовувати всі доступні можливості.

Мабуть, найгучніша нововведення FIFA 16 - жіночий футбол. Виявилося, що цей режим, по суті, і не потрібен. У кар'єрі дівчини недоступні, з ними можна лише зіграти звичайний товариський матч або влаштувати боротьбу за світову першість. Різниця в грі за жінок і чоловіків є, але не настільки велика, як можна подумати. Дівчата бігають повільніше, в рухах присутня якась грація, а контактної боротьби практично не буває, та й годі. Не зовсім зрозуміло, навіщо Electronic Arts надавала великого значення цьому нововведенню - нічого видатного тут немає.

«Шеф, за що червону? Він же, хитрюга, сам упав! »

Зате зміни зазнав режим Ultimate Team, тут з'явився FUT Draft. Ми повинні сформувати таку собі команду мрії з пропонованих нам гравців. Насамперед визначаємося зі схемою, тут все зрозуміло і просто: дивлячись яка тактика вам більше підходить. Далі визначаємо капітана команди, і починається найцікавіше. Нам потрібно зібрати команду з урахуванням специфіки футболістів, пропонується по п'ять чоловік на кожне місце. Наприклад, хороша зіграність буде при будь-якому загальному факторі спортсменів на позиціях по сусідству - вони з однієї країни, футбольної ліги або клубу, а краще все відразу. Облік цих особливостей дозволить підвищити збалансованість команди. Також, само собою, впливає відповідність спеціалізації гравця і його позиції на полі. Якщо захисника поставити в напад, хороших результатів не чекайте.

Ігровий процес став більш тактичним і не таким швидким. У попередніх версіях FIFA найбільш значущим фактором спортсмена була його швидкість. Дорвавшись до м'яча, швидкого футболіста банально ніхто не міг наздогнати, залишалося лише пробитися через стінку захисників і відправити м'яч у ворота. Зараз баланс поліпшили, на перший план виходить продумана стратегія гри, яка при цьому допускає імпровізацію. Потрібно стежити за ситуацією на полі, частіше використовувати навіси і паси по повітрю, пробивати за меж штрафного зоною - підібратися ближче вдається далеко не завжди. Суперники використовують будь-яку підвернувся можливість, щоб влаштувати контратаку, рідко допускають помилки і не повторюються в тактиці. Розкусити їх задум часом нелегко.

Після гола нам дають вдосталь надивитися на момент з усіх можливих ракурсів

Кожен матч відрізняється від попереднього, і в цьому велика заслуга не тільки штучного інтелекту, а й унікального стилю гри практично за кожну команду. Використовувати одну і ту ж тактику проти різних клубів навряд чи вийде, тільки якщо не граєте на початкових рівнях складності. Пробуйте різні схеми, шукайте слабкі сторони суперників і намагайтеся створювати несподівані моменти - інакше високих результатів не буде.

Те, що відбувається на матчах коментують Костянтин Геніч і Георгій Черданцев. Місцями вони надмірно нагнітають обстановку: наприклад, захоплюються ударом, який ніякої небезпеки для воріт суперника не уявляв. Крім цього фрази коментаторів швидко приїдаються (вигук «Забивати треба!» Буде чутися вам в кошмарах). В іншому Геніч і Черданцев добре справляються зі своїми завданнями.

Довге волосся у футболісток поводяться досить реалістично

FIFA 16 пропонує допрацьовані режими і змінився ритм геймплея, укупі з відмінною картинкою. Цього знову виявляється досить, щоб отримати звання кращого футбольного симулятора.

переваги:
Покращена кар'єра
FUT Draft - продуманий і в міру складний режим
підправлений баланс
різноманітний геймплей

недоліки:
Жіночий футбол ні в тин, ні в ворота
Коментатори іноді засмучують

Висновок: Electronic Arts знову змогла зробити кращий симулятор, додавши нові режими і поліпшивши старі. Віртуальний футбол на даний момент не може бути більш захоплюючим.

Оцінка: 4,5 / 5

Pro Evolution Soccer 2016

Жанр: футбольний симулятор
Видавець: Konami
Розробник: PES Productions
Платформи: PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4
Дата виходу: 18, вересня
Сайт гри: https://pes.konami.com/en/pes2016/

Футбольний симулятор родом з Японії на тлі FIFA 16 виглядає блякло, але чіпляє ігровим процесом, а не розсипом режимів. У грі до сих пір немає всіх ліцензій, але тепер це вже й не важливо. Pro Evolution Soccer 2016 пропонує трохи інший геймплей, і саме він стане головним приводом вибрати гру від Konami, а не Electronic Arts, якщо раптом у вас виникне така дилема.

PES 2016 має свій аналог Ultimate Team під назвою MyClub. Він з'явився в торішньому випуску гри і тепер його довели до розуму. Мережева частина поліпшена, а психологія в команді більш глибока, ніж в FIFA 16. Наприклад, знамениті футболісти можуть негативно вплинути на настрій інших гравців, а тактика спортсмена може не завжди збігається з позицією тренера. Нюансів вистачає, і розбиратися в них цікаво.

Нюансів вистачає, і розбиратися в них цікаво

Добре володіє м'ячем футболіст без праці обведе двох, а то й трьох гравців, що зараз і станеться

Режим кар'єри теж отримав доопрацювання. Тепер ви можете купувати гравців, які виступають за вашу команду на правах оренди. Крім цього, у спортсменів з'явилися ролі, який-небудь футболіст може надавати плідну вплив на весь колектив.

Найголовніше - ігровий процес. Він як і раніше більш вдумливий і тактичний, бігти з шашкою наголо в атаку тут не прийнято. Футбол вийшов не таким динамічним, як в FIFA, але швидше, ніж в минулих Pro Evolution Soccer. Контролювати м'яч важко: він відскакує від гравців, спортсмени можуть випадково втратити його, відпустивши занадто далеко. Це виливається в миттєву зміну розкладу - тільки ви йшли в атаку і пробиралися все ближче до карній зоні через захисників, як гравець не дотягнувся до м'яча. Ситуацією скористалася інша команда, моментально взяла ініціативу в свої руки, і тепер ви щодуху мчимо рятувати ворота, проклинаючи себе за зайве ризиковані дії. Неабияка частка голів відбувається не від продуманої і грамотної стратегії, а завдяки випадковим моментам, що нерідко трапляється і в реальному футболі. Грати від оборони і вичікувати, поки суперник зробить помилку - цілком собі придатна тактика.

Грати від оборони і вичікувати, поки суперник зробить помилку - цілком собі придатна тактика

Спортсмени часом ще й не так викручуються

Нова анімація і фізика додають видовищності. Футболісти переконливо падають на газон, в ударах відчувається сила, бігають спортсмени як нормальні люди, а не роботи -Рух плавні і відточені. Окремої похвали заслуговують анімації при підкатах, благо судді в Pro Evolution Soccer 2016 виявилися лояльними. Навіть за грубе порушення правил, після якого суперник залишає поле на ношах, ви можете звільнитися тільки жовтою карткою, хоча іноді дають і червону. Спортсмени видовищно вдаряються об покриття і ковзають по ньому, несамовито корчаться при травмах.

PC-версія гри незабаром після релізу отримала безліч критики з боку гравців. По-перше, графіка сильно відстає від рівня картинки на PlayStation 4 і Xbox One, вона приблизно на одному рівні з консолями минулого покоління. По-друге, у деяких користувачів гра періодично вилітає. Серйозних технічних недоліків відмічено не було, однак графіка на РС і справді не рівня FIFA 16.

Серйозних технічних недоліків відмічено не було, однак графіка на РС і справді не рівня FIFA 16

Гравці промальовані добре, а ось глядачам не завадило б більше уваги приділити - забагато клонів

За винятком слабкою комп'ютерної версії і відсутності всіх ліцензій, Pro Evolution Soccer 2016 вийшов відмінним симулятором, якому все можна пробачити за чудовий геймплей. Непередбачувані ситуації, складний контроль м'яча, реалістична фізика рухів - це додає і азарту, і жвавості, що відбувається. Схоже, японці не планують бути в тіні FIFA 16, і беруть ігровим процесом, а не безліччю режимів.

переваги:
Непередбачувані ситуації на полі
Нова фізика
Доопрацьований режим MyClub

недоліки:
Люди вже давно звикли, але відсутність всіх ліцензій - це якось несерйозно
Слабка РС-версія

Оцінка: 4/5

Висновок: Pro Evolution Soccer 2016 бере не обгорткою, а начинкою. Нехай її мало, зате смакувати - одне задоволення. У грі немає великої різноманітності режимів і красивої картинки в РС-версії, однак геймплей вийшов на рідкість хороший.

«Шеф, за що червону?