Полезные материалы

ТОП-10 найбільш знакових мотоподії Україна 2012

Напередодні нового витка нашої планети навколо Сонця я склав список з моєї точки зору найбільш значущих епізодів української мотожізні в році, що минає

Напередодні нового витка нашої планети навколо Сонця я склав список з моєї точки зору найбільш значущих епізодів української мотожізні в році, що минає. Ранжувати ці події по значимості досить складно, тому я не буду розставляти їх «по місцях» - це буде не зовсім коректно. Список буде позиційований за хронологією.

1) В кінці квітня відбулася виставка «Мотобайк 2012»
Зміна господарів пішла щорічної київської мотоекспозіціі на користь - в порівнянні з минулим роком виставка «Мотобайк 2012» стала ширше, масштабніше, виявилося представлено більшу кількість учасників, а у самих учасників цікавіші стенди.

1) В кінці квітня   відбулася виставка «Мотобайк 2012»   Зміна господарів пішла щорічної київської мотоекспозіціі на користь - в порівнянні з минулим роком виставка «Мотобайк 2012» стала ширше, масштабніше, виявилося представлено більшу кількість учасників, а у самих учасників цікавіші стенди

Крім того, в цьому році виставка «Мотобайк 2012» відзначилася насиченою шоу-програмою. Протягом чотирьох днів крім основної експозиції можна було спостерігати бої без правил, показові виступи трюкачів-велосипедистів, екстремальні трюки від кращих мотоспортсменов Європи і світу. Вперше, учасником шоу став один з найтитулованіших странтрайдеров сучасності, багатократний чемпіон і свого роду легенда сучасного Мотомир - Кріс Пфайфер .

Вперше, учасником шоу став один з найтитулованіших странтрайдеров сучасності, багатократний чемпіон і свого роду   легенда сучасного Мотомир - Кріс Пфайфер

2) На початку червня ювілейний мотозліт Тарасова Гора зібрав більше 5000 байкерів.
Салтів в Україні насправді чимало - мало не кожні вихідні в літній період в тій чи іншій геолокації збирається підвищений число одноколійних транспортних засобів. Але в цьому році «Тараського» виповнилося десять років, а патріотично вшанувати пам'ять Тараса Шевченка і просто відпочити з'їхалися майже п'ять тисяч байкерів. Свідки з подивом спостерігали за 11-кілометровою змією мотоколони, яка, оголошуючи околиці гудками клаксонів і ревом двигунів, простягнула своє тіло по трасі від Переяслав-Хмельницького до Канева.

Свідки з подивом спостерігали за 11-кілометровою змією мотоколони, яка, оголошуючи околиці гудками клаксонів і ревом двигунів, простягнула своє тіло по трасі від Переяслав-Хмельницького до Канева

3) У липні в Севастополі відкрився унікальний музей старовинних мотоциклів , Першими експонатами якого стали 70 ретро-байків. Це перший подібний музей в Севастополі і в Україні в цілому. Тепер охочим долучитися до історії мотоциклів не обов'язково їхати, наприклад, до Москви в музей ретротехніки Вадима Задорожного або Ломаковський музей ретро-мотоциклів і авто, а можна просто відвідати славне місто-герой Севастополь, зануритися у води Чорного моря, і заодно відвідати нову експозицію. Я обіцяв розповісти про нього, але в перебігу сезону так і не доїхав, і натомість тепер буде чим зайнятися в міжсезоння.

Я обіцяв розповісти про нього, але в перебігу сезону так і не доїхав, і натомість тепер буде чим зайнятися в міжсезоння

4) Tест-райд мотоциклів Harley-Davidson в Києві зібрав понад чотириста учасників. Саме стільки мотоциклістів в липні випробували на вулицях Києва модельний ряд мотоциклів Harley-Davidson в рамках глобальної Європейської програми Harley-Davidson Truck Tour. Шанувальники культового американського бренду з Києва та України змогли протестувати практично всі байки з продуктової лінійки, а також один розкласти і ще два поламати.

Шанувальники культового американського бренду з Києва та України змогли протестувати практично всі байки з продуктової лінійки, а також один розкласти і ще два поламати

5) Новина зі знаком мінус у тому, куди і як дівають «все полімери» - в серпні Київський мотоциклетний завод пішов з молотка . Потужності КМЗ були розташовані в Шевченківському районі Києва і займали площу в 240 тис квадратних метрів - це не рахуючи гуртожитку ще на в 3,2 тис квадратних метра. І, як заявляють аналітики, в тому числі екс-глава Фонду держмайна України Олександр Бондар, саме це і стало головною метою інвестора. «Насправді, завод приватизували тільки заради землі. Всім зрозуміло, що той, хто його купив, отримає шикарну землю майже в центрі Києва навпроти відомого кіно, біля телевежі. Це дуже привабливий земельну ділянку, він коштує мільярди гривень, а не стільки, скільки за нього сплатили », - заявив Боднар. На його думку, покупець мотоциклетного заводу - один з наближених до влади олігархів, який ховається за офшорної фірмою. Ну, ви всі зрозуміли, в загальному.

Ну, ви всі зрозуміли, в загальному

6) У Києві вперше був організований і успішно реалізований мотофестиваль «Мотородео» - всеукраїнський соціальний проект, метою якого є привернення уваги до проблеми високої смертності водіїв двоколісного транспорту і підвищення навичок водіння у якомога більшої кількості мотоциклістів і скутеристів. Фестиваль покликаний стимулювати учасників дорожнього руху покращувати майстерність управління двоколісним транспортом, виконувати профілактичну роль у попередженні ДТП. Прецедент мав місце бути в серпні і успішно реалізувався майже у всіх великих містах України. Тепер сотні мотоциклістів чекають нової серії практик в новому році.

Тепер сотні мотоциклістів чекають нової серії практик в новому році

7) Цей пункт присвячений останнім романтикам, які в пошуках пригод вирушили підкорювати планету на двох колесах. А може навпаки самим що ні на є раціональним людям - адже з мотоцикла встигнеш побачити куди більше, ніж з вікна автобуса, та й заїхати можна в будь-яку цікаву точку. 13 жовтня в Києві відбувся старт Мотомандрівник Віктора «Романтика» Губрієнко на мотоциклі Honda Africa Twin в одиночну кругосвітню експедицію по п'яти континентах.

13 жовтня в Києві відбувся   старт Мотомандрівник Віктора «Романтика» Губрієнко   на мотоциклі Honda Africa Twin в одиночну кругосвітню експедицію по п'яти континентах

Слідом за ним 20 листопада ще один наш співвітчизник відправився в мотовояж . Олексій Коровін зібрався до Австралії на мотоциклі BMW GS F800. На його шляху - 13 країн. За 100 днів він має змінити кілька кліматичних зон, перетнути екватор і все це в поодинці, маючи при собі лише фотоапарат, відеокамеру та невеликий запас їжі.

Обидва героя вже перетнули безліч країн і відправили в свої блоги цікаві звіти і фото, а також знайшли безліч пригод на свої Iron Ass, про що я писав тут і тут .

8) Між тим 13-14 жовтня в столиці України відбувся командний Чемпіонат Європи з мотокросу «Мотокрос Європейських Націй», який має неофіційну назву «Європейські Олімпійські ігри з мотоспорту». У зв'язку з одним з наймасштабніших мотоспортивних подій сезону в Україні з'їхалися команди з Білорусії, Греції, Естонії, Італії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Росії, Словаччини, Словенії, Хорватії та Чеської Республіки. українці стали бронзовими призерами даного івенту. Чемпіонат відзначився, скажімо так, дещо альтернативним підходом до організації та взаємодії з журналістами, але применшувати його значимість для українського мотоспорту не можна.

Чемпіонат відзначився, скажімо так, дещо альтернативним підходом до організації та взаємодії з журналістами, але применшувати його значимість для українського мотоспорту не можна

9) На початку жовтня пройшли відразу два етапи національного Чемпіонату з шосейно-кільцевих мотоперегонів . Власне - весь чемпіонат за ці два дні і відбувся. Де це бачено? Тільки в нас. Всупереч будь-якому здоровому глузду Чемпіонат стартував в перші вихідні жовтня - зазвичай в ці дні він закінчується фіналом. Втім, одне іншому не перешкода - старт і фінал чемпіонату припали на одну і ту ж дату. Дисципліновані європейці прийшли б в шок, загартовані ж особливостями національного спорту українські мотогонщики майже всі вийшли на старт чемпіонату-междусобойчика.

Дисципліновані європейці прийшли б в шок, загартовані ж особливостями національного спорту українські мотогонщики майже всі вийшли на старт чемпіонату-междусобойчика

10) Одним з найбільш значущих подій є поява під Євпаторією гоночного комплексу і траси європейського рівня. Велика мототраса кримського комплексу поки що в початковій стадії будівництва, і там все виглядає досить депресивно, але малий картинговий трек світового рівня вже приймає мотоциклістів. 19-21 жовтня новий трек був апробований етапом Національного Чемпіонату України з Супермото .

Також в рамках цієї події дилери корейської марки Hyosung провели дводенний тест-райд своєї продукції дорогами Криму, запросивши журналістів найбільш іменитих російських мотоізданій - таких як «Моторевю», «Мотогонкі.ру», «Мотоексперт», відомих українських мотогонщиків і Вашого покірного слугу. Це був найцікавіший тест-райд серед всіх організованих українськими дилерами в минулому році.

Звичайно, цікавих подій за цей сезон сталося в рази більше, ніж може вмістити даний список. Не будемо забувати івенти від дилерів японських марок, зльоти пам'яті загиблим байкерам, позашляхові і скутерного змагання. Мотоциклетний життя в Україні стає з кожним роком все активніше. Сподіваюся, я зможу переконатися в правоті цих слів в наступаючому році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Де це бачено?