Полезные материалы

Найстарші гравці ЧС 2014

  1. Фарід Мондрагон
  2. Рафаель Маркес
  3. Маріо Єпес
  4. Даніель ван Бюйтен
  5. Андреа Пірло
  6. Френк Лемпард
  7. Георгіос Карагуніс
  8. Константінос Кацураніс
  9. Едісон Мендес
  10. Дідьє Дрогба
  11. Мирослав Клозе
  12. Фабіо Капелло

ЧС-2014. День 10-й. LIVE!
Турнірна таблиця чемпіонату світу - 2014 з футболу
Розклад чемпіонату світу - 2014 з футболу

Мондрагон в тому випадку, якщо вийде на поле, стане найстаршим учасником в історії чемпіонатів світу. В даний момент рекорд належить камерунцю Роже Мілла, яке виходило на поле у віці 42 років. Представляємо, як могла б виглядати символічна збірна самих вікових футболістів серед учасників чемпіонату світу - 2014.

ВОРОТАР

Фарід Мондрагон

Країна: Колумбія
Дата народження: 21.06.1971 (43 роки)
Матчів за збірну: 55

Досвідчений голкіпер, відомий в Європі за виступами за «Сарагосу», «Метц», «Галатарасай» і «Кельн». Дебютував за збірну Колумбії на початку 90-хх років минулого століття. Взимку 2012-го повернувся на батьківщину, де захищає кольори «Депортіво Калі», вихованцем якого і є. На чемпіонат світу приїхав в якості третього номера і дядьки-наставника для партнерів, але в разі чого напевно без серйозних огріхів підстрахує товаришів.

ЗАХИСТ

Рафаель Маркес

Країна: Мексика
Дата народження: 13.02.1979 (35 років)
Матчів голів за збірну: 125/15

Капітан збірної Мексики дебютував за національну команду 17 років тому, в лютому 1997 року, в 17 річному віці, а вже в 20 років поїхав грати до Європи, де протягом 11 років захищав кольори «Монако» і «Барселони». У складі останньої провів сім сезонів і 232 матчу, чотири рази став чемпіоном Іспанії і двічі - переможцем Ліги чемпіонів. Покинув каталонський клуб чотири роки тому, відправившись в шукати щастя в США, а взимку 2013-го перебрався на батьківщину, де виступає за флагман місцевого футболу клуб «Леон», причому досить успішно. Два перші тури чемпіонату світу - 2014 провів від дзвінка до дзвінка.

ЧС-2014

Рафаель Маркес

Маріо Єпес

Країна: Колумбія
Дата народження: 13.01.1976 (38 років)
Матчів / голів за збірну: 100/6

Капітан колумбійської збірної - найстарший польовий гравець нашої символічної збірної. У січні Йепеса виповнилося 38 років. Як і Мондрагон, на континенті став відомий в якості футболіста «Депортіво Калі» і навіть заслужив пропозицію від аргентинського "Рівер Плейт", який став для Йепеса трампліном до Європи. Кілька сезонів впевнено виступав за «ПСЖ», за який провів 122 матчі і забив вісім м'ячів. Виїхавши в «Мілан», втратив себе і місце в складі, в результаті чого в якості вільного агента відправився минулого літа догравати в «Аталанту». У минулому сезоні провів 24 матчі і допоміг команді фінішувати в середині турнірної таблиці, всього в трьох позиціях від «россонері». Провів на полі обидва переможних матчу з Грецією (3: 0) і Кот-д'Івуаром (2: 1).

Даніель ван Бюйтен

Країна: Бельгія
Дата народження: 07.02.1978 (36 років)
Матчів / голів за збірну: 79/10

Ван Бюйтен представляти особливо не треба. Вісім років він захищав кольори мюнхенської «Баварії», чотири рази став з нею чемпіоном Німеччини, виграв Лігу чемпіонів, чемпіонат світу і багато інших турніри. Провів за мюнхенців 239 матчів і забив 28 м'ячів. У минулому сезоні грав нерегулярно і вирішив по його закінченні виїхати з «Баварії», тим більше що контракт гри з клубом закінчився. Провів весь матч першого туру проти збірної Алжиру (2: 1) .

ПІВЗАХИСНИКИ

Андреа Пірло

Країна: Італія
Дата народження: 19.05.1979 (35 років)
Матчів / голів за збірну: 108/13

Видатний італійський геній передачі будь-якої точності на будь-яку відстань. Плеймейкер, мозок, душа і системоутворюючий футболіст «Скуадра Адзурра». На шляху в першу збірну країни пройшов всі сходинки розвитку, починаючи з юнацьких збірних різних років, будучи практично завжди молодше своїх партнерів і опонентів. Дебютував в першій команді 12 років тому, у вересні 2002 року, коли Джованні Трапаттоні почав будувати нову команду, ту, що виграла в 2006 році чемпіонат світу, здолавши у фіналі французів з Зіданом в розділі. Десять років був серцем «Мілана», а в 2011-му після закінчення контракту виявився в «Ювентусі», де припав як не можна до речі, щороку переживаючи свій світанок. Був одним з кращих в матчі першого туру чемпіонату світу з футболу - 2014 проти збірної Англії (2: 1), але гра з командою Коста-Ріки (0: 1) йому, як і більшості партнерів, не вдалася.

Френк Лемпард

Країна: Англія
Дата народження: 20.06.1978 (36)
Матчів / голів за збірну: 105/29

Легенда і ікона для уболівальників лондонського «Челсі». Розумний розважливий півзахисник з чітко поставленим потужним ударом, не раз рятували синіх в стресових ситуаціях. Віддав клубу Романа Абрамовича 13 років футбольної кар'єри. Ставав чемпіоном Англії і переможцем Ліги чемпіонів, був визнаний гравцем десятиліття в 2010 році. За «Челсі» провів 628 матчів і забив 208 м'ячів, будучи кращим бомбардиром в історії клубу. Минулий сезон провів на пристойному рівні, забив шість м'ячів у 26 матчах і допоміг команді Жозе Моурінью до останнього претендувати на чемпіонський титул. 30 червня біля нього закінчується контракт, і він планує відправитися на заробітки за океан в США. Брав участь в обох програних англійцями матчах італійцям і уругвайцями з однаковим рахунком 1: 2.

Георгіос Карагуніс

Країна: Греція
Дата народження: 06.03.1977 (37 років)
Матчів / голів за збірну: 137/10

Старійшина збірної Греції, який прийняв безпосередню участь у перемозі еллінів на чемпіона Європи десятирічної давності. Провів під 140 матчів за національну команду країни, і це не межа. Минулий сезон Карагунісу не вдався - його «Фулхем» вилетів з англійської прем'єр-ліги, а грек залишився за бортом основних подій, з'явившись всього в 14 матчах. У Бразилії поїхав уже не в статусі футболіста основного складу. Воно і зрозуміло, вік в жаркій південноамериканській країні ветерану свіжості не додасть. У матчі з Колумбією (0: 3) з'явився за 12 хвилин до закінчення зустрічі, з Японією (0: 0) вже в першому таймі, але допомогти своїй команді забити хоч раз так і не зміг.

Константінос Кацураніс

Країна: Греція
Дата народження: 21.06.1979 (35)
Матчів / голів за збірну: 113/10

Ще один грецький ветеран міг піднести собі прекрасний подарунок, але за день до дня народження в матчі з Японією отримав два попередження протягом 11 хвилин і вже на 38-хвилині залишив товаришів в меншості. Тепер матч третього туру він пропустить, а з успіхами еллінів в перших іграх четверта на цьому чемпіона світу навряд чи відбудеться. Так що Кацураніс вже зараз може повертатися в ПАОК, лідером якого є останні півтора року.

Едісон Мендес

Країна: Еквадор
Дата народження: 16.03.1979 (35 років)
Матчів / голів за збірну: 111/18

Едісон Мендес мало знайомий більшості європейських уболівальників. За винятком трьох років, проведених в ПСВ, практично всю свою футбольну кар'єру опорний півзахисник провів у Південній і Центральній Америках. Успішно, але не легендарно. Міцний хороший футболіст оборонного плану, який є одним з лідерів свого клубу - колумбійського «Санта-Фе». У збірній не має таких сильних позицій: вийшов тільки в переможному для еквадорців матчі з командою Гондурасу (2: 1) за вісім хвилин до закінчення матчу.

НАПАДНИКИ

Дідьє Дрогба

Країна: Кот-д'Івуар
Дата народження: 11.03.1978
Матчі / голи за збірну: 103/65

Капітан, ветеран, кращий бомбардир і головна зірка збірної Кот-д'Івуару. Згідно з опитуванням офіційного сайту «Челсі», Дрогба - найкращий футболіст в історії клубу за всю його історію. Багаторазово визнавався кращим футболістом Африки. Його ім'ям названо стадіон однією з його колишніх команд в Парижі. На Дрогба тривалий час трималася атакуюча міць «слонів», але вік вже не дозволяє форварду проводити на полі всі 90 хвилин такого інтенсивного футболу, який демонструють команди на поточному чемпіонаті світу. В іграх з Японією (2: 1) і Колумбією (1: 2) з'являвся за півгодини до закінчення матчу, але відзначитися результативною дією поки не зумів. Як мінімум, ще один шанс у нього буде.

Мирослав Клозе

Країна: Німеччина
Дата народження: 09.06.1978
Матчі / голи за збірну: 132/69

Кращий бомбардир в історії німецької збірної приїхав на мундіаль до Бразилії вже не в статусі, безумовно, кращого нападника. При наявності набирають в майстерність і досвід з кожним роком Гетце і Мюллера потрапити до складу Клозе все складніше і складніше. Проте, що сезон дався форварду, нехай і вкрай важко, а й досить продуктивно. Його «Лаціо» зайняв в чемпіонаті країни четверте місце, а сам нападник забив у 25 іграх сім м'ячів. Вийшов на заміну в матчі з Ганою і допоміг врятувати нічию (2: 2). А заодно і повторив рекорд чемпіонатів світу за кількістю забитих м'ячів. Стільки ж - у бразильця Роналдо.

ГОЛОВНИЙ ТРЕНЕР

Фабіо Капелло

Працює: Росія
Дата народження: 18.06.1946 (68 років)

Головний тренер збірної Росії Фабіо Капелло в рекомендацій не потребує. Додамо тільки, що італійський фахівець є на чемпіонаті світу - 2014 в Бразилії найстаршим. Росіянам це поки не допомогло. В єдиному проведеному на даний момент матчі вони розійшлися миром зі збірною Південної Кореї (1: 1).